Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-6-2019

Vluchtige olie uit planten remt schimmels

Vluchtige olie uit planten remt de groei van schimmels op groenten, fruit en andere verse producten. Dat is een ontdekking van het Wageningse onderzoeksinstituut ATO - die niets met die ontdekking kon doen nadat duidelijk werd dat de schimmelremmende olie verkleuringen veroorzaakt. Totdat projectleider dr Roy Moezelaar van ATO een helder idee kreeg.

"We hadden de schimmelremmers altijd pulsgewijs toegediend", zegt Moezelaar. "We benevelden de appels met de olie en wachtten dan een aantal dagen. Tijdens die periode braken de stoffen af. Als de concentratie te laag was, herhaalden we de behandeling."

Was het mogelijk, vroeg Moezelaar zich af, dat de verkleuringen optraden op de momenten dat de concentratie hoog was? Terwijl ook bij lagere concentraties de olie schimmels doodde? Om dat te onderzoeken, bouwden Moezelaars mensen een installatie die appels bewaarde bij een constante lage concentratie van vluchtige olie. "Meteen op een schaal van zeventig liter", zegt Moezelaar. "Dan hadden we meteen een antwoord op de vraag of de techniek ook op grote schaal toepasbaar was."

De proef slaagde. Moezelaars installatie beschermde beschadigde appels, die bestreken waren met schimmelcultures, tegen bederf. Dat betekende dat de koelinstallaties minder hard hoeven te werken om toch hetzelfde effect te bereiken.

Toepassing van de techniek in containers kost tien eurocent per kubieke meter per dag, heeft ATO berekend.

Conserveren met vluchtige plantaardige olie kan bijdragen tot besparingen voor de transportsector. Dat was de reden waarom transporteur P&O Nedlloyd en koelinstallatiemaker Carrier meewerkten aan het onderzoek.

Het onderzoek is echter nog niet helemaal klaar. De vluchtige olie die Moezelaar gebruikte, zit van nature in appels, maar wordt in geplukte appels afgebroken en omgezet in andere stoffen. Daarom moet de olie ook voortdurend opnieuw worden toegevoegd. Door de omzetting van toegevoegde olie verandert er dus iets in de appels.

"Wat voor consequenties voor de smaak en samenstelling van het product dat heeft, moeten we eerst grondig onderzoeken", zegt Moezelaar. "We weten ook niet of de consument de veranderingen in het product zal accepteren."

De projectleider verwacht dan dat de nieuwe techniek vooralsnog voor non-food-producten, zoals bloembollen en siergewassen, verder ontwikkeld zal worden. De techniek biedt een alternatief voor de bestrijdingsmiddelen die telers nu nog gebruiken om hun bollen goed te houden. De overheid doet steeds meer van die middelen in de ban.

Weekblad voor Wageningen UR, 1 november 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.