Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 7-10-2019

Oenococcus oeni kan smaak rode wijn verbeteren

Wijnboeren kunnen de kwaliteit van hun rode wijn misschien verhogen door het inzetten van een cultuur van de bacterie Oenococcus oeni. Het micro-organisme zet het appelzuur in de wijn om in melkzuur. Hoe vollediger die omzetting, hoe beter de smaak van het eindproduct.

"Normaliter is de omzetting het werk van oenococcen die van nature in de druiven aanwezig zijn", zegt dr Tjakko Abee van de leerstoelgroep Levensmiddelenmicrobiologie van Wageningen Universiteit.

"Door een cultuur toe te voegen aan het eind van de wijnbereiding, hopen we een goede kwaliteit van de wijn te garanderen, en zijn de wijnboeren niet meer afhankelijk van toevallig aanwezige bacterien. We waren daarbij echter vooral bang dat de alcohol die in wijn ontstaat, de activiteit van de bacterie zou verminderen."

Abee begeleidde de Portugese dr Maria Graca da Silveira, die onlangs promoveerde op het onderzoek naar de effecten van alcohol op de groei van Oenococcus oeni.

"Oenococcus oeni kan zijn membraan aanpassen en de aanmaak van eiwitten verhogen die hem resistent maken tegen alcohol", zegt Abee, die daaraan toevoegt dat hij daarmee niet wil zeggen dat de methode 'dus' ook werkt. "Dat moet nu nog blijken in de praktijk."

Weekblad voor Wageningen UR, 6 november 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.