Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-9-2019

NWO-geld voor vouw- en opbergeiwitten

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek [Link] geeft een half miljoen euro aan het project van dr Carlo van Mierlo van de leerstoelgroep Biochemie van Wageningen Universiteit. Dr Renko de Vries van het laboratorium voor Fysische chemie en kolloidkunde, ook van Wageningen Universiteit, krijgt 400 duizend euro voor onderzoek naar de dubbelrol van 'opbergeiwitten'.

In het project van Van Mierlo gaan drie promovendi bestuderen hoe eiwitten zich vouwen als er veel andere complexe moleculen in de buurt zijn. Het onderzoek moet inzicht geven in vouwingsprocessen in levende cellen.

Behalve met Van Mierlo zullen de promovendi samenwerken met prof. Herbert van Amerongen van de Wageningse leerstoelgroep Biofysica en prof. Ton Visser van de Wageningse leerstoelgroep Biochemie.

De Vries gaat samen met diverse fysisch-chemici en bacteriologen onderzoek doen naar de mogelijkheid om 'een anderhalf millimeter lang stukje DNA in de cel van een E. coli-bacterie op te bergen'.

"Dit gebeurt met 'opbergeiwitten' die ook een rol spelen bij het aan- en uitzetten van genen in de bacteriecel", zegt De Vries. "Hoe deze eiwitten die dubbele rol vervullen is tot nu toe onduidelijk gebleven. Veel bacterien doen schadelijke dingen, en met dit onderzoek proberen we beter te begrijpen hoe ze dat precies doen."

Weekblad voor Wageningen UR, 5 juni 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.