Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-4-2019

Numico onder vuur wegens omstreden supplement

De Vereniging tegen Kwakzalverij heeft bij de Reclame Code Commissie een klacht ingediend tegen Numico. Het concern heeft reclamemateriaal voor zijn nieuwe voedingssupplementenlijn naar Nederlandse artsen gestuurd. "Numico misbruikt zijn reputatie door deze onwetenschappelijke preparaten te verkopen", zegt voorzitter Carel Renckens. Volgens prof. dr. ir. Frans Kok van de afdeling Humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit heeft de vereniging een punt.

"Met zijn babyvoeding en klinische voeding heeft Numico een uitstekende reputatie opgebouwd", zegt Renckens. "Daarvan maakt het bedrijf nu misbruik door middelen te gaan verkopen waarvan de werking en effecten op de lange termijn nooit zijn onderzocht."

"Numico heeft veel literatuuronderzoek in zijn supplementen gestopt," zegt Kok, "en waarschijnlijk ook wel een paar dierstudies. Maar geen humane studies. Dat is natuurlijk niet zoals het zou moeten. Numico zou zich moeten onderscheiden door gedegen onderzoek op mensen te doen." Kok vindt wel dat Numico zich onderscheidt van veel andere supplementenfabrikanten. "In de preparaten van Numico zit precies wat het etiket aangeeft. Dat is bij de producten van veel andere producenten wel eens anders."

Een omstreden preparaat dat Numico op de markt brengt is MultiMan, een supplement voor mannen, dat behalve vitamines en mineralen ook extracten van de Amerikaanse dwergpalm bevat. Mannen met een goedaardige prostaatvergroting hebben volgens studies minder moeite met urineren als ze dwergpalm gebruiken. Kok:

"De veiligheid en de effecten op de lange termijnvan dit suplementen zijn echter onbekend", vertelt Kok. "De suggestie zou kunnen worden gewekt dat het preparaat prostaatkanker zou helpen voorkomen. Dat is niet aangetoond. Dan ontstaat het gevaar dat mannen met klachten die dwergpalm gebruiken zich te laat melden voor onderzoek en behandeling." Numico heeft in een reactie laten weten dat het deze angst niet deelt.

Hoe dwergpalm precies werkt, is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat het de omzetting van het geslachtshormoon testosteron in het agressiever hormoon DHT vermindert. Artsen brengen DHT in verband met prostaatkanker. Volgens andere theorieen bevat dwergpalm antiandrogene stoffen, die hechten aan de receptor voor testosteron en voorkomen dat het hormoon zijn werk kan doen.

Numico Research investeert miljoenen in de Food Valley en Wageningen UR. Ook de sectie Humane voeding en epidemiologie werkt nauw samen met Numico, maar doet geen onderzoek naar supplementen.

Weekblad voor Wageningen UR, 8 februari 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.