Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 20-7-2018

Nosferatu

Nosferatu
Nosferatu
Nosferatu

In 1922 bracht Friedrich Wilhelm Murnau de expressionistische film Nosferatu, eine Symphonie des Grauens uit. [Wikipedia] [Wikipedia] Het zou Murneau's meest succesvolle film worden. En de laatste die hij zelf produceerde. Een proces, aangespannen door de erfgenamen van Bram Stoker, de schepper van Dracula, betekende voor hem het faillisement.

Murnaus film is een uitgeklede versie van Stokers Dracula. Hij vertelt het verhaal van de klerk Jonathan Harker, die door zijn chef naar de Karpaten wordt gestuurd, om daar zaken te doen met graaf Dracula. De graaf wil een huis kopen in Bremen, Harkers woonplaats. Als Jonathan Dracula in zijn slot ontmoet en hem een foto van zijn vrouw Mina laat zien is de graaf onmiddellijk van haar gecharmeerd. "What a lovely throat", roept hij uit.

Nou ja, roepen... Nosferatu is het een stomme film met loodzware orgelmuziek op de achtergrond, waarbij de bewegende beelden af-en-toe worden afgewisseld met een bordje met tekst. Daarop staat dan bijvoorbeeld Blood! Your precious blood! Het is even wennen.

Dracula vertrekt naar Bremen, Harker in zijn slot achterlatend, met het schip De Demeter. Tijdens de reis consumeert de graaf de bemanning, en ontsnapt Jonathan. Graaf en klerk arriveren tegelijkertijd in het stadje. Harker zoekt zijn Mina op, de graaf sjouwt met zijn grafkist over straat.

Daarna beginnen de Bremenaren te sterven. De pest, denken de notabelen. Mina Harker weet inmiddels beter. De doden zijn het werk van een vampier. In The Book of the Vampires, dat Mina vindt in de bezittingen van Jonathan, leest ze hoe een "woman, pure in the heart" een vampier kan doden: ze geeft vrijwillig haar bloed aan de Nosferatu, en blijft aan diens zijde totdat het licht wordt. En dat gebeurt in de laatste vijf minuten van de film. Dracula bedrinkt zich aan Mina's bloed, laat zich verrassen door het kraaien van de haan en lost op in het zonlicht. Zonder een spoor achter te laten.

Nosferatu wijkt af van het boek van Stoker. De hoofdpersoon in Nosferatu is bijvoorbeeld een heel andere entiteit dan die in Dracula. Stokers Dracula is een aristocraat, een charmeur en een verleider. Orlok is een griezel, en ook een beetje zielig.

"He resembles something between a rat and a spider and is much more analogous to historical folklore accounts of vampires, which were described as walking corpses inhabited by a demonic presence", beschrijft Wikipedia hem. "He sleeps in unhallowed soil infected with the Black Death, and brings plague and disease with him. He is followed everywhere by rats, traditional carriers of the feared Black Death. Orlok is famous for being the first vampire in history to be destroyed by sunlight. In earlier folklore, vampires were disgusted by but could survive sunlight."

Ondanks die verschillen deden de erven van Stoker Murneau een proces aan. In allerijl veranderde Murneau de namen van de hoofdpersonen, maar het mocht niet baten. De film werd verboden, en Murneau moest hem vernietigen.

Dat is niet gebeurd, en nu kun je zowel Stokers boek als Murneaus film gewoon op het web downloaden, gratis en voor niks. Zowel het boek als de film behoren nu officieel tot het publieke domein. Je kunt hem integraal zien op YouTube.

Phantasmagorium, 4-6-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.