Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-11-2018

Nieuw veevoer maakt melk gezonder

De melk van Campina wordt gezonder. Wageningse onderzoekers bestuderen samen met het zuivelbedrijf het effect van ander koeienvoer op de vetsamenstelling in melk. Deze verbetert door het nieuwe voer. Het voederregime is mogelijk ook beter voor de gezondheid van de koeien.

'De vetten in de melk die nu in schappen ligt zijn voor zestig tot zeventig procent verzadigd. De rest is onverzadigd', vertelt ing. Karel van Houwelingen van de Wageningse Praktijkcentrum Zegveld uit. 'De verbeterde Campinamelk bevat tien procent minder verzadigde vetzuren en dus meer onverzadigde vetzuren.'

Verzadigde vetzuren zijn niet goed voor hart en bloedvaten, onverzadigde vetzuren juist wel. Voedingswetenschappers leggen daarnaast steeds meer nadruk op het verschil tussen onverzadigde vetzuren die zitten in plantaardige olien als zonnebloemolie, de omega-6-vetzuren, en de onverzadigde omega-3-vetzuren die je bijvoorbeeld vindt in vis en lijnzaad. Mensen zouden naar verhouding iets minder omega-6-vetzuren moeten consumeren, en iets meer omega-3-vetzuren.

Ook daar proberen de onderzoekers iets aan te doen. De nieuwe melk moet twee keer meer omega-3-vetzuren gaan bevatten.

In het onderzoek experimenteren ruim twintig melkveehouders met alternatieve voermethoden waardoor koeien gezondere melk zullen produceren, vertelt Van Houwelingen. 'Als koeien vers gras eten, verbetert automatisch de vetzuursamenstelling van hun melk. Hij verslechtert als koeien in de winter overstappen op kuilgras en mais. Dat gaan we ondervangen door de dieren meer krachtvoer met lijnzaad te geven.'

Omdat dit krachtvoer duurder is, zullen boeren waarschijnlijk de kosten proberen te drukken door hun koeien vaker buiten te laten lopen.

'Nu de winter nadert zijn we alert op de gezondheidseffecten van dit dieet. Het krachtvoer verbetert de conditie van de dieren, maar teveel krachtvoer is niet goed voor koeien. Ze verliezen er hun eetlust door en worden ziek.'

Dat geldt ook voor regulier krachtvoer, benadrukt Van Houwelingen. 'In de winterperiode heeft elke veehouder wel een dier in zijn stal dat teveel krachtvoer binnenkrijgt en stopt met eten. Als de boer op tijd maatregelen neemt, is er niets aan de hand.'

De animo onder melkveehouders om mee te doen aan het experiment is groot, hebben de Wageningers gemerkt. Voor het lopende experiment meldden zich achthonderd vrijwilligers. Dat is meer dan het totale aantal veehouders dat straks zal overschakelen op de nieuwe voermethode.

'Campina betrekt melk van zeshonderd boeren', zegt Van Houwelingen. 'Die zullen straks allemaal omschakelen op de nieuwe voermethode.'

Vanaf april 2007 wil Campina alleen nog de nieuwe melk verkopen, voor dezelfde prijs als het huidige product. Campina hoopt dat zijn melk zich door de gezondere vetzuursamenstelling zal onderscheiden van de huismerken.

Resource, 23 november 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.