Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-7-2019

Nieuwe bacterie ontdekt in proefopstelling

Caroline Plugge van de leerstoelgroep Microbiologie van Wageningen Universiteit heeft een nieuwe soort ontdekt. In het schier ondoordringbare regenwoud? Neen. In de diepzee? Neen. In een meteoriet? Neen. Plugge vond een volkomen nieuw bacteriegeslacht in een proefopstelling van de sectie Milieutechnologie, waar de onderzoekers werkten aan een zuiveringstechniek voor afvalwater van slagerijen, bierbrouwerijen en suikerfabrieken.

"Ik heb wel eens eerder een nieuwe bacterie ontdekt", zegt Plugge. "Maar dit is mijn eerste nieuwe geslacht."

Microbiologen ontdekken wel vaker nieuwe bacterien. "Naar schatting kennen we pas tien procent van de micro-organismen." Plugge's bacterie heet Gelria glutamica. "Gelria is de Latijnse naam voor Gelderland", verklaart de onderzoeker. "En glutamica verwijst naar glutamaat, een voedingsstof die de bacterie nodig heeft."

De Gelria glutamica is een 'syntroof' organisme, dat alleen kan groeien in gezelschap van andere bacterien die het giftige waterstof wegvangen dat de bacterie als afvalstof uitscheidt.

Weekblad voor Wageningen UR, 18 april 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.