Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-9-2019

Nieuw gen maakt aardappelen resistent tegen drie verschillende soorten insecten

Onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International hebben een transgene aardappel ontwikkeld die resistent is tegen drie belangrijke insectenplagen tegelijk: coloradokever, de Europese maisboorder en de aardappelmot. De aardappel heeft een nieuw gen, dat de onderzoekers hebben gemaakt door genen van een bacterie in stukjes te knippen, door elkaar te husselen, en de onderdelen te combineren tot een nieuw gen.

De methode die Plant Research International heeft gebruikt staat niet garant voor succes, zegt dr Ruud de Maagd van het onderzoeksinstituut. Deze maand publiceerde hij een artikel in de Archives of Microbiology waarin hij beschrijft hoe hij de methode, zonder succes, toepaste op veertien genen van de bodembacterie Bacillus thuringiensis, om tot een gifstof tegen een voor mais schadelijke rups te komen.

"De stammen van Bacillus thuringiensis maken, voor zover we weten, meer dan honderd eiwitten aan die insecten kunnen doden", zegt De Maagd. "Sommige van de genen die de instructies daarvoor bevatten vind je in commerciele transgene gewassen, zoals de bekende Bt-mais. Die is daardoor bestand geworden tegen de stengelboorder."

Wetenschappers ontdekken in de bodembacterie geregeld nieuwe insecticide-eiwitten en de daarvoor coderende genen, en onderzoeken die op hun toepasbaarheid. In zijn laatst verschenen artikel keek De Maagd of veertien van die toxines in staat waren de rups van het Ypsilon-uiltje onschadelijk te maken, een insect dat in de VS grote schade toebrengt aan de maisoogst.

"Geen van de veertien gifstoffen was effectief in kleine hoeveelheden", zegt De Maagd. "Daarna hebben we twee genen, die elk een ander eiwit lieten aanmaken, in stukjes geknipt, door elkaar gehusseld en op verschillende manieren weer aan elkaar geplakt." Daar kwamen zeven synthetische genen uit voort, die de onderzoekers in E. Coli-bacterien aan de praat kregen.

"Kunstmatig zou ik de nieuwe genen niet willen noemen", zegt De Maagd. "Wat wij in het laboratorium doen gebeurt ook in de natuur."

Geen van de zeven nieuwe gifstoffen werkte echter beter tegen de rupsen dan de natuurlijke toxinen die De Maagd had getest. De onderzoeker had meer succes toen hij dezelfde techniek gebruikte om nieuwe genen te maken voor de aardappel. In de januari-editie van Plant Biotechnology Journal beschrijft De Maagd hoe een nieuw gen, dat ook afkomstig was van genetisch materiaal van Bacillus thuringiensis, aardappels bleek te beschermen tegen drie insecten tegelijk: de coloradokever, de Europese maisboorder en de aardappelmot.

"Een voltreffer", constateert De Maagd tevreden.

Het onderzoek naar nieuwe resistentiegenen kan niet alleen uitmonden in transgene gewassen die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. De Maagd ziet nog meer toepassingen. "Je zou gemodificeerde bacterien kunnen gebruiken als biologisch bestrijdingsmiddel", zegt hij. "Boeren gebruiken Bacillus thuringiensis al tientallen jaren als insecticide."

Daarnaast is het onderzoek ook wetenschappelijk belangrijk, omdat het duidelijk maakt welke functies de verschillende stukken van de resistentiegenen hebben.

Weekblad voor Wageningen UR, 10 april 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.