Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-9-2019

Netwerkmodel voorspelt schade aan kaas tijdens transport

Een Wageningse promovenda heeft een model gemaakt dat voorspelt welke schade ontstaat tijdens het verpakken en vervoeren van kaas. Het nieuwe van het model is dat het rekening houdt met de moleculaire structuur van kaas.

Als je kaas onder een sterke microscoop bekijkt zie je lange strengen eiwitten die netwerken vormen in een omgeving van vloeistof. Die netwerken geven de krachten door die tijdens het verpakken en vervoeren op kaas worden uitgeoefend.

De bestaande modellen hielden geen rekening met die netwerken. Volgens die modellen werkt een kracht die je op het oppervlak van een kaas uitoefent, direct door tot diep in de kaas. In experimenten waarin ze kazen klemde tussen evenwijdige en bewegende platen, heeft onderzoeker Anna Rzepiela aangetoond dat haar netwerkmodel beter voorspelt welke schade ontstaat.

Anna Rzepiela promoveert op 15 april aan Wageningen Universiteit bij prof. Johan Grasman, hoogleraar in de Wiskundige en statistische methoden.

Weekblad voor Wageningen UR, 10 april 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.