Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 20-11-2018

Nanozout tegen ondervoeding

Initiatieven van ontwikkelingsorganisaties om in arme landen het tekort aan vitamines en mineralen op te heffen zijn tot nu toe niet succesvol geweest. Het wordt hoog tijd dat we technologische hoogstandjes als nanotechnologie uit de kast halen. Dat zegt de nieuwste bijzonder hoogleraar van Wageningen Universiteit, prof. Michael Zimmermann, op 5 juli tijdens zijn inaugurele rede.

In de jaren negentig namen de Verenigde Naties zich voor om voor 2005 een einde te maken aan tekorten aan jodium en vitamine bij kinderen. Maar nu sterven elk jaar nog steeds een miljoen kinderen met een haperend immuunsysteem door te weinig vitamine A. In arme landen heeft veertig procent van de kinderen mentale ontwikkelingsproblemen door een tekort aan jodium.

'We hebben de fout gemaakt om tekorten aan nutrienten apart op te willen lossen', zegt Zimmermann. 'Waar een tekort aan jodium was, begonnen we een initiatief om jodium aan zout toe te voegen. Waar een tekort aan ijzer was, richtten we een initiatief op waarin we kinderen ijzersupplementen gaven. We hielden er geen rekening mee dat tekorten elkaars effect kunnen versterken.'

Jodiumtekorten leiden bijvoorbeeld tot een te lage aanmaak van schildklierhormoon, en belemmeren daardoor de ontwikkeling van de hersenen. Tekorten aan ijzer doen dat echter ook. De schildklier heeft ijzer nodig om het enzym thyroidperoxidase goed te laten werken, ontdekte Zimmermann eerder. Dat enzym is betrokken bij de aanmaak van schildklierhormoon.

De symptomen van een tekort aan schildklierhormoon worden bovendien verergerd door een tekort aan vitamine A. 'Je moet er dus voor zorgen dat kinderen in arme landen en meer jodium en meer ijzer en meer vitamine A binnenkrijgen', zegt Zimmermann. 'Dat kan eigenlijk alleen met nanotechnologie technologie. Vitamine A, ijzer en jodium kun je niet zomaar bij elkaar stoppen. De stoffen reageren met elkaar. Je zult de deeltjes afzonderlijk moeten encapsuleren met nanotechnologie, zodat je een poeder krijgt dat je aan zout kunt toevoegen.'

Zelfs in de meest ontwrichte landen is zout verkrijgbaar, motiveert Zimmermann. Bovendien hebben hij en zijn collega's van zijn andere werkgever, de Eidgenossische Technische Hochschule Zurich, het drievoudig verrijkte nanozout al met succes uitgetest op Marokkaanse kinderen.

Innovaties als het nanozout, maar ook genetisch gewijzigde planten met een sterk verhoogde voedingswaarde moeten tekorten aan essentiele voedingsstoffen de wereld uit helpen, vindt Zimmermann.

'Het einddoel moet natuurlijk zijn dat mensen een volwaardige voeding krijgen', zegt de nieuwe hoogleraar. 'Maar op korte termijn is dat niet mogelijk. Daarom moeten we nu de technologie een kans geven.'

Resource, 5 juli 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.