Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 30-9-2019

Myzus persicae densovirus bestrijdt bladluis en witte vlieg

Een nieuw ontdekt virus is misschien een effectieve bestrijder van de schrik van de vaderlandse kas: de witte vlieg. Dat schrijven onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut Plant Research International in de Journal of Invertebrate Pathology.

De Wageningers ontdekten het virus, dat waarschijnlijk alle eeuwenlang ongemerkt de groene bladluis het leven zuur maakt, in zieke bladluizen. [Meer] Het virus, dat Myzus persicae densovirus is genoemd, is bijzonder. Het bezit DNA, en het is nog nooit eerder gevonden dat een DNA-virus een bladluis infecteerde.

Besmette luizen geven de ziekteverwekker door aan ruim een derde van hun nakomelingen, maar verspreiden hem ook via door hen afgescheiden honingdauw en speeksel. Andere luizen krijgen het virus via de mond binnen. Daardoor besmet het virus al snel negentig procent van alle individuen in een kolonie.

Het virus doodt luizen niet op stel en sprong. Wel remt het hun groei en vermindert het het aantal nakomelingen.

Toen de onderzoekers keken of het nieuwe virus ook andere insecten kon bestrijden, bleek dat hij het goed doet tegen de witte vlieg. De onderzoekers denken dat ze met die ontdekking de deur geopend hebben naar een nieuw soort biologische bestrijding van de witte vlieg, die in kassen jaarlijks voor miljoenen euro's aan schade veroorzaakt.

Weekblad voor Wageningen UR, 25 september 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.