Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-9-2019

Muskietenlarf is een kannibaal

"Eigenlijk bestudeerde ik de effecten van de aanwezigheid van oudere muskieten op de groei van de jongere", zegt de Wageningse entomoloog ir Sander Koenraadt. "Ik kwam niet veel verder in mijn proeven, want de jongere exemplaren verdwenen. Toen ik de uitwerpselen van de oudere larven onder de microscoop bekeek, wist ik waarom. Ik zag de resten van andere, jongere larven."

Van alle larven van malariamuskieten schopt maar twee procent het tot mug. In zijn promotieonderzoek stuitte Koenraadt op een verschijnsel dat in ieder geval voor een deel verklaart wat er met de overige 98 procent gebeurt. "De larven waarvan ik de uitwerpselen onderzocht zaten in een petrischaaltje bij elkaar. Ze behoorden allemaal tot dezelfde ondersoort", zegt Koenraadt. "We hebben het dus over kannibalisme."

Als ze bij elkaar in petrischalen zaten, verorberden echter ook larven van verschillende ondersoorten elkaar, ontdekte Koenraadt door DNA-onderzoek. Toen hij extracten van fijngemalen larven op DNA onderzocht, vond hij genetisch materiaal van meerdere soorten. Dat kwam omdat de larven in hun spijsverteringskanaal nog stukken van andere larven hadden zitten.

Of het nou om predatie of kannibalisme ging, het waren in alle gevallen de oudere en dus grotere larven die de jongere exemplaren verorberden.

Koenraadt deed zijn onderzoek in het laboratorium, waar hij zijn larven in kleine schaaltjes opkweekte, maar denkt dat die omstandigheden lijken op die in de natuur. "In Kenia, waar ik mijn veldwerk heb gedaan, groeien de larven in poeltjes van een vergelijkbare grootte", zegt hij. "In hoefafdrukken van koeien, bijvoorbeeld, waar water in staat."

Koenraadt publiceerde zijn bevindingen in de Medical and Veterinary Entomology. Hij deed de ontdekking in het kader van zijn promotieonderzoek naar het verband tussen de omvang van de muskietenpopulatie en de kans op malaria.

Weekblad voor Wageningen UR, 26 juni 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.