Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-10-2018

Dit model voorspelt het nut van gezondere vleeswaren

Stel: de voedingsindustrie stopt vanaf nu tien procent minder zout in het brood. Gaan we dan echt wezenlijk minder zout consumeren? Als het project van Liesbeth Temme en haar collega's slaagt, is een grootschalig experiment op de bevolking en de industrie niet meer nodig om dat te weten te komen. Dan zijn er modellen om dat te berekenen.

'Voedingsmiddelen kunnen een stuk gezonder', zegt de aan het Wageningse onderzoeksinstituut RIKILT verbonden Temme. 'Via kaas, brood en vleeswaren krijgen we bijvoorbeeld veel zout binnen, en via kaas, vlees en zuivel veel verzadigde vetten. Nederlanders eten teveel zout en teveel verzadigde vetten. De voedingsindustrie zou daar verbetering in kunnen brengen door de samenstelling van die producten te veranderen. Maar voordat we de bedrijven gaan vragen om dat te doen, moeten we weten of dat zin heeft.'

Temme participeert in een parapluproject dat daar duidelijkheid over moet verschaffen. 'In dit project onderzoeken technologen van TNO hoe ver bedrijven kunnen gaan in de verandering van de samenstelling. Het Wageningse AFSG bestudeert in het Restaurant van de Toekomst het effect van die herformulering op de consumptie, en wij gaan met modellen na welke gevolgen de herformulering zal hebben voor de totale inname van slechte vetten, zout en suiker.'

'Onderzoekers van het RIVM zullen tenslotte met modellen voorspellen wat die veranderde inname betekent voor de volksgezondheid, en inschatten wat dat betekent voor bijvoorbeeld de incidentie van hart- en vaatziekten.'

Temmes deelproject wordt gefinancierd door LNV en is in 2009 van start gegaan. Eind 2012 moet het zijn afgerond. 'We zullen voor onze analyses gebruikmaken van gegevens over bestaande producten', zegt ze. 'Binnen productgroepen kan het aandeel van zout, suiker, verzadigd vet en transvet al veel uiteenlopen. We zullen eerst eens gaan kijken wat er gebeurt met de inname van die voedingsstoffen als alle fabrikanten net zo gezond formuleren als hun best presterende collega's.'

Kennis On Line, december 2009.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.