Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-8-2019

Model voorspelt migratie plasticbestanddeel naar levensmiddel

In de plastics waarmee fabrikanten levensmiddelen verpakken zitten allerlei stoffen die uiteindelijk in de levensmiddelen terecht kunnen komen. Een Wageningse promovenda ontdekte dat wiskundige modellen kunnen beschrijven hoe snel dat gebeurt.

"Officieel heet dit migratie", zegt ir Erika Helmroth. "Kleurstoffen en weekmakers, stoffen die fabrikanten aan het plastics toevoegen om ze zacht te houden, kunnen ontsnappen uit het plastic en terechtkomen in het product."

Omdat de EU normen heeft gesteld voor die stoffen, controleren testlaboratoria welke verpakkingsmaterialen de industrie mag gebruiken voor levensmiddelen. De metingen van concentraties zijn echter tijdsrovend en duur. Daarom is het model dat Helmroth op TNO heeft gevonden een uitkomst.

Erika Helmroth promoveert op 12 november aan Wageningen Universiteit bij prof. Wim Jongen, voormalig hoogleraar Productontwerpen en kwaliteitskunde, en prof. Hans Wesselingh van Rijksuniversiteit Groningen.

Weekblad voor Wageningen UR, 7 november 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.