|
Opgepoetst | 17-7-2019 Een kringspiermodel voor onderzoek naar incontinentie
Onderzoekers uit Leiden en Wageningen hebben een model ontwikkeld dat de werking van kringspieren beschrijft. Het model maakt zichtbaar wanneer een kringspier niet meer goed functioneert. Met het model kunnen onderzoekers bestuderen hoe mensen incontinent worden.
De interesse in kringspieren neemt toe, zegt prof. Johan van Leeuwen van de Wageningse leerstoelgroep Experimentele Dierkunde. "Door de vergrijzing groeit het aantal mensen met incontinentie. De spier die de blaas afsluit is ook een kringspier."
Kringspieren stoppen al met functioneren als een deel van de spiervezels niet meer functioneert, blijkt uit het model. "Net als echte kringspieren bestaat onze modelsluitspier uit zenuwen die de kringspier aansturen en spiervezels", vertelt Van Leeuwen. "Als een deel van de vezels niet meer functioneert, proberen de andere dat te compenseren. Dat kost ze zoveel energie dat ze de uitgang niet meer goed kunnen afsluiten."
Die beschadiging kan het gevolg zijn van een te hoge druk door de inhoud van bijvoorbeeld de urineblaas, doordat er van buitenaf druk op blaas wordt uitgeoefend. Dat gebeurt wel eens bij vrouwen tijdens hun zwangerschap.
Incontinentie bij ouderen heeft vaak een andere oorzaak. "Die is meestal het gevolg van het achteruitgaan van de zenuwen", zegt Van Leeuwen. "Als de zenuwen die de sluitspier aansturen niet meer functioneren, verlies je de controle erover."
Het model is gepubliceerd in de Journal of Experimental Biology.
Weekblad voor Wageningen UR, 7 februari 2002.
|