Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 8-8-2019

Miljoenen voor plantengenomics officieel

Wageningen is een 'wetenschappelijk zwaartepunt' rijker. Biosystems Genomics, [Link] het initiatief van de Wagingse plantenwetenschappers prof. Willem Stiekema en prof. Pierre de Wit, is door het Regie-Orgaan Genomics officieel erkend als een zwaartepunt waarmee 'Nederland kan meedraaien op wereldniveau'.

Vijf jaar lang zullen de onderzoekers onder meer werken aan tomaten en aardappels die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Door onderzoek aan het DNA van die planten willen de onderzoekers weten welke genen resistent maken tegen ziekten. Met die kennis kunnen plantenveredelaars gerichter te werk gaan.

De totale kosten voor het project zijn vijftig miljoen. Het Regie-Orgaan, dat 190 miljoen euro heeft te verdelen, zal het gros daarvan op tafel leggen.

Het Cancer Genomics Consortium (Nederlands Kanker Instituut) en het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation (Technische Universiteit Delft), waarin ook het het Wageningse onderzoeksinstituut ATO en microbiologen van Wageningen Universiteit participeren, zijn eveneens als genomicszwaartepunt aangewezen.

Het vierde Zwaartepunt, het Center for Medical Systems Biology (Leids Universitair Medisch Centrum) is aangehouden voor verdere uitwerking.

Weekblad voor Wageningen UR, 5 september 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.