Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-7-2019

Microbiologische modellen voedingsindustrie kloppen niet

Om te voorspellen wanneer levensmiddelen niet meer goed zijn, gebruiken bedrijven wiskundige modellen die de groei van bacterien beschrijven. Die modellen wijken af van de werkelijkheid, ontdekte een Wageningse onderzoeker. Ze kloppen dus niet. De industrie kan ze echter wel blijven gebruiken.

Volgens het onderzoek van Pradeep Malakar gaan de modellen uit van slechts een enkele bacteriestam, terwijl er in levensmiddelen altijd meerdere stammen aanwezig zijn. Omdat de werkelijkheid en het model gaan pas van elkaar afwijken als de houdbaarheidsdatum is overschreden, en het levensmiddel door bederf al oneetbaar is geworden, kan de industrie de modellen echter gewoon blijven gebruiken.

Malakar kwam de discrepantie op het spoor door de voorspellingen van modellen te vergelijken met vaste stoffen en vloeistoffen waarin Malakar twee soorten bacterien had losgelaten.

Malakar promoveerde op 25 februari aan Wageningen Universiteit bij prof. Klaas van 't Riet, voormalig hoogleraar in de levensmiddelenproceskunde.

Weekblad voor Wageningen UR, 28 februari 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.