Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 2-3-2020

Michael Muller over DNA-afslankpil in Kassa

In een item over een omstreden afslankpil 'op DNA-basis' zal het consumentenprogramma Kassa de Wageningse hoogleraar prof. Michael Muller aan het woord laten. Het afslanksupplement heet Genotrim. Kopers moeten eerst een beetje wangslijm opsturen naar de fabrikant, en ontvangen daarna pas hun - prijzige - pillen. Hun samenstelling is gebaseerd op het DNA van de kopers.

Het bedrijf haalt DNA uit het monster en bepaalt daarvan vijf genen. De uitslag bepaalt de samenstelling van de pil. Die bevat zes stoffen die het afvallen moeten vergemakkelijken. Hoeveel van welke stof iemand 'persoonlijke pil' bevat, wordt bepaald door de uitslag van de test.

'Dit is slecht voor de wetenschap', zegt voedingshoogleraar Muller. 'De overheid investeert miljoenen in onderzoek naar het verband tussen genen en overgewicht, en dan komt er een Amerikaans bedrijf dat zulke briljante mensen in dienst heeft dat het al die research niet nodig heeft.'

Er zijn nu driehonderd genen bekend die samenhangen met overgewicht, zegt Muller. Het verband tussen voeding, genen en overgewicht is vele malen complexer dan fabrikant Salugen suggereert, en onderzoekers gaan ervan uit dat Genotrim - kosten: honderd euro per maand - niet werkt. Bovendien bevat de pil het hormoon DHEA, dat in Nederland niet is toegestaan.

'Een week geleden stond dat nog op de website van de fabrikant', zegt Muller. 'Nadat webloggers daarover zijn gaan schrijven, heeft Salugen de teksten veranderd. De nieuwe teksten reppen met geen woord over DHEA.'

De uitzending van Kassa over Genotrim is komende zaterdag 28 januari, 19.00 uur, Nederland 3.

Weekblad voor Wageningen UR, 26 januari 2006.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.