Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-7-2018

Metropolis

Metropolis
Metropolis

In 1927 voltooide Fritz Lang de science-fictionfilm Metropolis. [Wikipedia] Het was de duurste film van de jaren twintig, latere filmmakers hebben er dankbaar en veelvuldig uit gepunderd, Hitler rekende hem tot zijn favorieten - en achteraf gezien is het verhaal een beetje tam en duurt de film wel erg lang. Dat neemt niet weg dat Metropolis een kunstwerk is.

In Metropolis hitst een robot in het jaar 2026 de onderdrukte Werkers op om in opstand te komen tegen de overheersende klasse van de Denkers. Ze lijkt op Maria, een vrouw die opkomt voor de rechten van de Werkers, en die onder de Werkers in hoog aanzien staat. De echte Maria is door de bouwer van de robot, de gedesillusioneerde ingenieur Rotwang, ontvoerd.

Als de opstand ontaardt in een catastrofe verbranden de Werkers de Mariarobot, en ontdekken dat ze met een kunstmatig schepsel van doen hebben. Door de tussenkomst van Freder, de zoon van de burgemeester van Metropolis, en de inmiddels bevrijde Maria, sluiten de Denkers en Werkers weer vrede.

Een integrale versie van Metropolis vind je moeiteloos op YouTube. [YouTube]

Phantasmagorium, 21-6-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.