Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-12-2018

Megadoses vitamine B slecht voor bloedvaten

Vitamine B11, B12 en B6 zijn goed voor hart en bloedvaten. Volgens een populaire theorie onderdrukken deze vitamines onderdrukken het gevaarlijke aminozuur homocysteine, dat hartaanvallen, depressies en dementie kan veroorzaken. Maar extreme doses vitamine werken averechts, schrijven Nederlandse en Duitse onderzoekers in de New England Journal of Medicine.

De onderzoekers gaven aan hartpatienten, die kort geleden waren geopereerd, een milligram foliumzuur (B11) en nog een paar milligrammen B12 en een fikse hoeveelheid B6 met een infuus. Na een half jaar bleek dat de bloedvaten van de patienten nauwer waren geworden.

De averechtse effecten bleven trouwens achterwege bij patienten met een sterk verhoogde homocysteinespiegel.

Eerder publiceerde een andere onderzoeksgroep ook al over de negatieve gevolgen van zeer hoge doses vitamine. Toen ging om de antioxidante vitamines E en C, die in hoge concentraties de aanmaak van het goede cholesterol HDL in de lever ontregelen.

Sport & Fitness, september 2004.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.