Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 2-2-2019

Meer spieren en minder vet door langzame koohydraten

Een voeding met koolhydraatrijke voedingsmiddelen die hun energie langzaam vrijgeven zorgen ervoor dat je minder vet aanzet en meer spieren opbouwt dan een voedingspatroon met koolhydraten die snel vrijkomen. Dat zeggen onderzoekers uit Boston in The Lancet. De onderzoekers hebben proeven gedaan met muizen, niet met mensen. We zeggen het er maar meteen bij.

De Amerikanen werkten met twee groepen muizen. De ene groep kreeg zijn koolhydraten in voedingsmiddelen met een lage glycemische index, de andere in voedingsmiddelen met een hoge glycemische index.

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zorgen ervoor dat de suikerspiegel in het bloed na de maaltijd snel stijgt. Die stijging gaat samen met een stijging van de insulinespiegel. Insuline is het hormoon dat cellen de opdracht geeft suikers op te nemen.

De onderzoekers zorgden er via het voer voor dat beide groepen muizen even zwaar werden. Na negen weken onderzochten ze de muizen en vergeleken ze de lichaamssamenstelling van de twee groepen met elkaar.

Hoewel de dieren even zwaar waren was er een duidelijk verschil tussen de groepen. De muizen in laag-glycemische groep hadden gegeten hadden minder vet en meer spieren. Vooral op de romp waren de muizen die laag-glycemische koolhydraten hadden gekregen slanker.

Sport & Fitness, november 2004.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.