Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-10-2019

Medicijncapsules maken van soja-eiwit, niet van gelatine

Onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut A&F hebben een technologie ontwikkeld om medicijnen of supplementen in capsules van soja-eiwit te stoppen. Nu maken fabrikanten capsules nog meestal van gelatine.

"Gelatine is dierlijk materiaal", zegt ing. Patrick van Doeveren van A&F. "Daarbij heb je altijd een risico van besmetting met dierziekten en bovendien is het duur. Soja-eiwit is daarentegen altijd op de markt tegen lage prijs voorhanden."

Het principe achter de onderhuidse soja-implantaat is ontwikkeld tijdens het promotieonderzoek van de Portugese Claudia Vaz, dat voor de helft op A&F en voor de helft aan de universiteit van Minho in Portugal is uitgevoerd.

"Toen het onderzoek van Vaz begon, deden we hier veel onderzoek met extruders", zegt Van Doeveren. "Daarin stelden we het eiwit onder meer bloot aan een hoge druk en temperatuur zodat de eigenschappen veranderden."

Het Portugees-Wageningse team van onderzoekers combineerde twee soorten soja-eiwit in een protocapsule. "Aan de buitenkant van de capsule zit een zachte beschermende eiwitlaag", beschrijft Van Doeveren. "Binnenin zit een harder eiwit dat de actieve stoffen bevat. We zijn in staat om de capsule op het juiste moment in het lichaam de werkzame stoffen te laten vrijgeven."

Het ontwikkelde systeem is nog niet op de markt, maar er is belangstelling uit het bedrijfsleven.

Weekblad voor Wageningen UR, 20 november 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.