Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-3-2020

Maria Koelen | Weten en eten is twee

Als iemand je vertelt wat gezond eten is, dan wil dat nog niet zeggen dat je ook gezond gaat eten, aldus dr. Maria Koelen van de leerstoelgroep Communicatie- en innovatiestudies van Wageningen Universiteit. En nee, dat komt niet alleen omdat de media zulke verwarrende berichten over gezonde voeding de wereld in sturen.

Echt niet?
'Niet alleen, nee. Het is natuurlijk belangrijk dat informatie elkaar niet tegenspreekt, omdat je daarmee de boodschap ondergraaft.

Als mensen de ene keer horen dat teveel cholesterol gevaarlijk is, en de andere keer dat het niet uitmaakt hoeveel eieren je eet, dan halen ze hun schouders op en letten ze er niet meer op. Maar het grote probleem met het veranderen van eetgewoonten is dat eten meervoudig gedrag is.'

'Meervoudig gedrag'. Ik schrijf het meteen op.
'Dat is een term uit de psychologie. Het is eenvoudiger om enkelvoudig gedrag te veranderen dan meervoudig gedrag.

Neem roken. Roken is enkelvoudig gedrag en 'stop met roken' is een duidelijke boodschap. Of, als er weer iets in garnalen zit, eet dan even geen garnalen. Dat is ook een duidelijke boodschap. Maar voeding zit complexer in elkaar.

Eten is niet alleen eiwitten en vetten consumeren. Eten is ook boodschappen doen, en in de winkel kiezen wat je in je wagentje stopt. Eten is ook koken. Eten is ook de maaltijd gebruiken, vaak in een sociaal verband, dus genieten en gezelligheid. Als je mensen wilt leren hoe ze gezond moeten eten, moet je ze ook leren om in de winkel al de juiste keuze te maken. Net zoals je ze moet leren hoe je gezond maar wel lekker kunt koken.'

Vertellen dat verzadigde vetten minder gezond zijn dan onverzadigde is dus niet genoeg.
'Nee. Om gezond te eten heb je niet alleen kennis nodig. Je moet kennis ook kunnen vertalen in skills of vaardigheden, zoals de vaardigheid om te koken. Je moet er bovendien voor zorgen dat gezonde producten beschikbaar en betaalbaar zijn.'

Komt het ooit nog goed met onze eetgewoonten?
'Als je de meeste recente peilingen ziet, in de Voedselconsumptiepeilingen, dan zie je ook positieve tendensen. We zijn minder vetten gaan eten, en meer gezonde vetten. Ik blijf optimistisch.'

Weekblad voor Wageningen UR, 2 maart 2006.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.