Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-2-2020

Mannose en sphingolipiden vervangen antibiotica

Toevoeging van voedingsstoffen als suikers en bestanddelen uit melk aan veevoer kan voorkomen dat bacterien dieren ziek maken. In de darmen voorkomen deze voedingsstoffen dat de ziekteverwekkers het lichaam binnendringen, blijkt uit een overzichtsstudie door Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group.

Brussel heeft het gebruik van antibiotica in de veehouderij aan banden gelegd. Omdat de sector de middelen kwistig gebruikte, en sommige bedrijven de stoffen zelfs als groeibevorderaar aan voeder toevoegden, vreest de Europese regelgever dat bacterien resistent zullen worden voor de middelen, en die resistentie zullen overdragen aan bacterien die gevaarlijk zijn voor mensen.

Het gevolg daarvan? Superbugs: ziekteverwekkers waartegen artsen geen medicijnen meer hebben. Het onderzoek van dr. Petra Becker van Praktijkonderzoek is een inventarisatie van de alternatieven voor antibiotica.

Sommige van de alternatieven die Becker noemt doden bacterien. Sphingolipiden uit melk ruimen bijvoorbeeld Campylobacter, Salmonella en E. Coli op.

Andere componenten voorkomen dat de bacterien door de darmwand kunnen komen en het organisme binnendringen. Een voorbeeld is het suiker mannose. In de plekken op de darmwand waar pathogenen het lichaam binnendringen zit het suiker ook. Toevoeging van mannose aan het voer misleidt bacterien als E. Coli en Campylobacter. Ze hechten zich aan de voedercomponent in plaats van de darmwand, zodat ze met de ontlasting worden uitgescheiden.

Becker erkent dat sommige beschreven voedingsstoffen duur zijn. 'Een enzym als fytase, waardoor dieren minder fosfaat uitscheiden, was dat aanvankelijk ook', zegt Becker. 'Toen het nieuw was dachten mensen ook dat het vanwege de prijs niks zou worden. Maar nu zit het gewoon in voer. Toen fabrieken fytase in grote hoeveelheden gingen produceren, zakte de prijs.'

Een samenvatting van Beckers onderzoek is gepubliceerd in Current Issues in Intestinal Microbiology.

Weekblad voor Wageningen UR, 3 november 2005.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.