Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-8-2018

TNO: Maankaas komt niet van de maan

De tientallen vermogende Nederlanders en Belgen die Maankaas hebben gekocht zijn beduveld. Volgens analyses die TNO heeft op verzoek van een achterdochtige koper heeft uitgevoerd komt de Maankaas niet van de maan. 'In de pakjes zit gewone belegen kaas', laat TNO-woordvoerder Maarten Luster weten.

De BV Moonraker organiseert al sinds 2008 veilingfeestjes voor celebrities en new rich, waar ze kunnen bieden op kleine luxe kaasjes die volgens het bedrijf afkomstig zijn van de maan.

'Grote delen van maan zijn eetbaar', aldus een folder van Moonraker. 'Dat weten kosmologen al tientallen jaren. De astronauten zelf hebben gesmuld van de kaas die ze van de maan hebben gehaald. Maankaas is voedzaam, zeer gezond en uitermate smakelijk. Bezuinigingen noodzaken de NASA echter de opgeslagen voorraden Maankaas van de hand te doen. Moonraker BV heeft derhalve de hand op een beperkte hoeveelheid van dit exquise product kunnen leggen.'

Op een recent in 't Gooi gehouden veilingfeest verwisselden Maankaasjes van nog geen 50 gram voor tonnen van eigenaar. Klapstuk van de veiling was de verkoop van een bijzonder Maankaasje dat was verrijkt met meteoorgruis. 'Opgegraven door de bemanning van de Apollo 17 bij de Littrowkrater', aldus Moonrakers folder. 'De Maankaas is gespikkeld door stukjes eetbare meteoor.' De Meteoormaankaas in kwestie ging van de hand voor anderhalf miljoen euro.

De koper van de Meteoormaankaas kreeg naderhand echter argwaan, en zocht contact met TNO. 'In ons lab viel het product vrijwel meteen door de mand', zegt Luster. 'De samenstelling was honderd procent identiek met enigszins uitgedroogde Leidse kaas van Aardse origine. Onze onderzoekers konden ook al snel het meteoorgruis thuisbrengen. Het was komijnzaad.'

Zuivelhoogleraar prof. Ron van Zooijdonk van de Wageningen Universiteit betreurt de Maankaasfraude. 'Deze affaire brengt het product kaas imagoschade toe. Mensen denken nu bij kaas automatisch aan oplichting. En dat terwijl wij hier juist keihard werken aan serieus onderzoek om aan te tonen dat kaas gezond is.'

De Saeftinger, 26-3-2010.

De Saeftinger bracht satirisch en overduidelijk onjuist nieuws. Elke overeenkomst tussen organisaties, locaties en personages in de nepnieuwsberichten van De Saeftinger met bestaande organisaties, locaties en personages berust op toeval.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.