Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-10-2019

Luke Skywalker bedankt Maarten Koornneef

"Jou fysiek vergelijken met Yoda is een belediging", schrijft de Wageningse aio Emile Clerkx in het dankwoord van zijn proefschrift. "Maar in wijsheid en bevlogenheid voor wat je mensen kunt leren ben je zijn evenknie." De aangesprokene was prof. Maarten Koornneef, de promotor van Clerkx.

Clerkx, al sinds het verschijnen van de eerste Star Wars-film in 1977 fan van de door George Lucas opgeroepen fantasiewereld, vergelijkt zichzelf met Luke Skywalker, de held van de filmcyclus. "Bedankt voor mijn opleiding tot Jedi Knight", zegt Clerkx/Skywalker tegen Koornneef/Yoda. "Yoda kan niet alles overzien. Vandaar dat hij de hulp inroept van Obi-Wan. Die rol wil ik toebedelen aan mijn copromotor dr Steven de Groot."

Vervolgens vergelijkt Clerkx praktisch iedereen uit zijn omgeving met karakters uit Star Wars. De analisten Hetty en Gerda - "zonder wie ik nooit de plantsecties, kiemproeven, DNA-isolaties en CD-testen had kunnen doen" - doen hem bijvoorbeeld denken aan de robots R2D2 en C3PO, en zus Flore lijkt sprekend op prinses Leia - "je weet wel, die met die rare knotjes".

In zijn promotieonderzoek bestudeerde Clerkx de genen in de modelplant Arabidopsis die bepalen hoe lang de zaden van de plant kunnen overleven. Hij heeft op een genetische kaart kunnen aangeven waar die genen zich bevinden.

Weekblad voor Wageningen UR, 15 januari 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.