Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-7-2018

Wie was Lovecraft?

Wie was Lovecraft?
Wie was Lovecraft?
Wie was Lovecraft?

Howard Phillips Lovecraft, [Wikipedia] misschien wel de meest invloedrijke horrorschrijver aller tijden, was een rare snijboon. Dat is de conclusie die je trekt uit de bekroonde documentaire Fear of the Unknown uit 2008. Als je nog anderhalf uur over hebt, en altijd hebt willen weten wie Lovecraft was, dan is dit je kans. Het ding staat integraal op YouTube. [YouTube]

De erfenis van Lovecraft vind je overal terug waar mensen hun angsten omzetten in entertainment. In de Cthulhu-merchandise, in de boeken, verhalen en films van Stephen King, in de Hell-Boy-cyclus, in legio games - overal vind je referenties naar het universum van Lovecraft.

Lovecrafts werk is gebouwd op een mythologie waarin onze planeet en ons ras tijdelijk ontsnapt aan de greep van oeroude goden. De mensheid, met zijn minuscule begrip, kennis en intelligentie, waant zich superieur en onaantastbaar, en ziet zichzelf als de kroon van de schepping. Maar in werkelijkheid kunnen de goden van weleer elk moment terugkeren, en een wreed einde aan onze illusies maken.

In Lovecrafts verhalen aanbidden bewoners van verafgelegen streken de oude goden, zoals de inherent-kwade Cthulhu, paren mensen met mythologische schepselen, en verwerven onderzoekers of detectives kennis over de oude geheimen die ze beter niet hadden kunnen bezitten. Onwetendheid, aldus Lovecraft, is een zegen.

Fear of the Unknown vertelt wat voor man Lovecraft precies was. De documentaire beschrijft hoe Lovecraft werd getekend door zijn tragische jeugd en dominante moeder. Zijn vader werd krankzinnig en stierf toen hij nog een kind was, zijn moeder liet hem niet naar school gaan. Lovecraft groeide eenzaam op, en onderwees zichzelf met de boeken die zijn grootvader had gekocht en waren opgeslagen in zijn ouderlijk huis.

Lovecraft was excentriek. Seks, relaties en steden beangstigden hem, net als de immigranten die Amerika binnenkwamen. Hij leefde teruggetrokken, wilde niet werken, en schreef. Hij schreef verschrikkelijk veel. Hij was een ghost-writer, en schreef zelf verhalen die verschenen in pulpmagazines. Hij was arm, maar begon langzaam maar zeker door te breken toen hij in 1937 op 46-jarige leeftijd overleed. Zijn vele fans, waaronder schrijvers als Stephen King en cineasten als Guillermo Del Toro, maakten hem postuum wereldberoemd.

Phantasmagorium, 27-5-2012.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.