Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-2-2019

Het harde bewijs: lokaal vet wegtrainen kan niet

Elk trainer en ervaren krachtsporter kan het je vertellen. Als er meer vet op - we noemen maar wat - je triceps zit dan je lief is, dan kun je triceps-extensions maken totdat je erbij neervalt, maar het vet op je triceps zul je er niet door verbranden. Je kunt ook niet het vet op je middel weg trainen door immens veel crunches of sit-ups te doen.

Chileense wetenschappers hebben in de Journal of Strength and Conditioning Research een onderzoek gepubliceerd dat voor eens en altijd afrekent met de illusie dat je lokaal vet kunt weg trainen. De Chilenen lieten proefpersonen drie keer per week eenn van hun benen trainen op een leg-extensionmachine, en daarbij tot twaalfhonderd reps maken. Als het mogelijk zou zijn om lokaal vet weg te trainen, dan zou je dat bij zoveel reps na drie maanden toch moeten zien, beredeneerden de Chilenen.

Toen de onderzoekers na drie maanden scans maakten van de benen van de studenten, zagen ze geen verschil tussen de vetlaag op het getrainde been en het been dat de proefpersonen niet hadden getraind. Wel was de totale vetmassa met driekwart kilo verminderd. Dat vet kwam vooral van de romp.

Sport & Fitness, oktober 2013.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.