Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 25-9-2018

'Light frisdrank heeft zin'

In tv-programma's, op websites en in kranten vertellen voorlichters, wetenschappers, koks, trainers en artsen al jarenlang hoe belangrijk meer bewegen en gezonder eten is. Zonder overtuigend succes. Voedingshoogleraar en smaakexpert Kees de Graaf weet waarom. En hoe het anders zou kunnen.

Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Universiteit:

'In beschouwingen over de oorzaak van overgewicht hoor je vaak dat we minder zijn gaan bewegen. Stel dat dit inderdaad zo is, dan nog kan dat niet de grootste oorzaak zijn van de vetzuchtepidemie. Je kunt in een kwartier tijd alle tweeduizend kilocalorieen binnenkrijgen die je nodig hebt voor een hele dag. Maar je kunt in een kwartier hooguit enkele honderden kilocalorieen verbranden.

Je moet de oorzaken van de vetzuchtepidemie dus vooral zoeken aan de kant van de inname. Daar moet wat veranderen. Maar hoe? Je kunt mensen natuurlijk vertellen hoe ze verstandiger kunnen eten. Dan neem je echter aan dat mensen rationele wezens zijn die hun keuzes bewust maken op basis van informatie.

Maar zo rationeel zijn we natuurlijk niet. We drijven op routine in de supermarkt en als we 's ochtends in de keuken ons ontbijt uit de kast halen, zijn er processen en prikkels waar we ons gedeeltelijk of zelfs helemaal niet van bewust zijn. We kiezen uit de schappen wat we lekker vinden of wat we altijd kopen. We gaan door met eten tot we verzadigd zijn of ons bord leeg is. En kijk je met een zak chips op schoot voetbal op tv, dan denk je nog minder na. Eten is niet rationeel, en dus heeft informatie maar een beperkte invloed op eetgedrag.

Uit onderzoek van onze groep, de leerstoelgroep Humane voeding, is naar voren gekomen dat vloeibare voedingsmiddelen makkelijker leiden tot een hoge energie-inname dan voedingsmiddelen die je langzaam consumeert. Een glas frisdrank drink je zo snel op dat je lichaam niet de tijd krijgt om te beseffen dat je extra kilocalorieen hebt binnengekregen. De duur van de prikkel is te kort. Ga je daarna eten, dan eet je niks minder, dan compenseer je niet voor de kilocalorieen die je net hebt opgedronken.

Als je dan weet dat de omzet van frisdrank het afgelopen decennium met tientallen procenten is gestegen, dan is de gedachte dat frisdranken met suiker hebben bijgedragen aan de vetzuchtepidemie helemaal niet zo raar.

Onze eetcultuur is steeds meer een fastfoodcultuur. Frisdrank past daarin. Reguliere frisdrank bevat relatief veel kilocalorieen die je snel wegdrinkt. Dat geldt ook voor andere snelle levensmiddelen. Het is verdraaid moeilijk om al je kilocalorieen uit fruit en groenten te halen, maar met fastfood is het een fluitje van cent. Het is dus zinnig om levensmiddelen te maken met minder vet en minder suiker die mensen toch graag lusten. Zoals light frisdrank of producten op basis van groenten die uitstekend smaken, toch gezond zijn en bovendien passen in onze eetcultuur.

Relevant is ook de entourage waarin we eten. Als je iets op straat eet of terwijl je eet tegelijkertijd televisie kijkt, dan eet je automatisch meer. Door de afleiding weet je minder goed hoeveel je eet. We kunnen dat omgevingseffect ook al gebruiken. Ouderen in verzorgingshuizen eten meer dan anders als ze het eten krijgen opgediend aan eettafels in gezelschap van anderen. Eet je daarentegen met aandacht, dan eet je minder. Alleen weten we nog niet hoe we met dit omgevingseffect mensen ook minder kunnen laten eten.'

Kennis On Line, oktober 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.