Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-9-2018

Liever geen wilde paling

Onze grote rivieren zijn schoner geworden, maar dat zien onderzoekers niet terug in paling. 'De concentraties dioxines, pesticiden, zware metalen en andere contaminanten zijn onverminderd hoog', zegt voedingstoxicoloog Ron Hoogenboom van het RIKILT. 'Het water is misschien wel schoner, maar de sedimenten waarin palingen hun voedsel zoeken niet'.

De meeste aal in de Nederlandse winkels is gekweekt en betrekkelijk schoon. De vijf procent die wordt opgevist is vaak verontreinigd met dioxines en dioxineachtige pcb's.

'In het IJsselmeer en de Friese meren zwemt betrekkelijk schone paling', zegt Hoogenboom. 'Maar in de grote rivieren, de IJssel en het Ketelmeer vinden we palingen die een factor zes tot zeven boven de dioxinenorm zitten.' Een consument kan vaak niet achterhalen wat voor paling hij koopt.

Die norm voor dioxines is overigens arbitrair, zegt Hoogenboom. 'Voor paling hanteren we soepeler normen dan voor andere voedingsmiddelen. Een paling mag wettelijk dertig keer meer dioxines en dioxine-achtige pcb's bevatten dan een varken bijvoorbeeld. Toch zijn de verbindingen net zo schadelijk.'

De effecten van dioxines en dioxineachtige pcb's op mensen zijn moeilijk voorspelbaar. In sommige gevallen, waarin volwassenen kortstondig blootstonden, lijken de gezondheidseffecten mee te vallen. In andere gevallen, waarin volwassenen en kinderen dioxines binnenkregen, vonden onderzoekers hormonale afwijkingen, een verminderde vruchtbaarheid en een verhoogde kans op kanker.

Volgens een risicobeoordeling waaraan Hoogenboom in 2006 meewerkte, zou een palingliefhebber die maandelijks slechts 1 portie van 150 gram wilde aal eet, al een verhoogd risico kunnen lopen. Dat risico wordt natuurlijk kleiner bij kweekaal. 'Maar stel nou dat je je paling altijd bij dezelfde delicatessenzaak koopt, en dat de uitbater consequent verontreinigde paling uit de Waal inkoopt. Dan gaat die berekening voor jou niet op. Bovendien zelfs dan kun je met 1 portie extreem verontreinigde aal genoeg dioxines binnenkrijgen om kwalijke effecten te ondervinden.'

Kennis On Line, januari 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.