Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 4-11-2019

Meer investeren in immuunsysteem en langere levensduur gaan niet altijd samen

"Je zou verwachten dat soorten die langer leven meer belang hebben bij een goed werkend immuunsysteem", zegt dr Michel van Boven van de Animal Sciences Group van Wageningen UR. "Daarop voortbordurend zou je verwachten dat soorten met een kortere levensduur minder investeren in hun immuunsysteem." Het klinkt logisch. Maar, zo blijkt uit een model dat Van Boven ontwikkelde, het klopt niet. Niet altijd, tenminste.

Het model van Van Boven voorspelt de investeringen die soorten doen in hun immuunsysteem vanuit de evolutietheorie. "Een immuunsysteem biedt natuurlijk bescherming tegen ziekten", zegt de theoretisch bioloog. "Dat is een voordeel. Daar staan kosten tegenover. Een immuunsysteem kost energie en dat kan ten koste gaan van de groei. En bovendien kan een immuunsysteem zich ook tegen het lichaam keren en ziekte veroorzaken."

Biologen hebben altijd geredeneerd dat de evolutie kortlevende soorten niet zo aanspoort om afweer tegen ziekten te ontwikkelen. Kortlevende soorten kunnen immers sterfte compenseren door een snelle opvolging van generaties.

"Het model laat zien dat dat niet altijd klopt", zegt Van Boven. "Jonge individuen zijn ook kwetsbaarder voor infecties. In sommige situaties verhogen kortlevende soorten daarom juist wel hun overlevingskansen als ze investeren in hun immuunsysteem."

Andersom is het vanuit een evolutionair oogpunt voor langlevende soorten niet altijd voordelig om een immuunsysteem te ontwikkelen. "Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een Ebola-achtige ziekte", zegt Van Boven. "Slaat die toe, dan sterven individuen zo snel dat ze de ziekte toch niet kunnen overbrengen. In die situatie loont investeren niet."

Michel van Boven publiceerde zijn model in The American Naturalist van februari. "Dit onderwerp is een persoonlijke interesse van me", zegt hij. "Die heb ik overgehouden uit de tijd dat ik in Groningen aan mijn promotieproject werkte. Ik heb het stuk met mijn toenmalige promotor geschreven."

Weekblad voor Wageningen UR, 11 maart 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.