Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 23-1-2018

Leucine voor veganisten

Stel je voor: je eet een maaltijd waarvan je weet dat die eigenlijk niet de juiste aminozuren bevat die je spieren nodig hebben. Dat kan gebeuren als je vegetarisch eet. Noten, bonen, pinda's en granen leveren eiwitten, maar die eiwitten hebben een aminozuursamenstelling waarvan je spieren niet blij worden. Voedingswetenschappers van de University of Illinois hebben voor zulke situaties een eenvoudige oplossing bedacht: suppletie met leucine.

De onderzoekers ontdekten dat de spieropbouwende werking van die laagkwalitatieve eiwitten fiks neemt als je bij een maaltijd met onevenwichtig samengestelde aminouren vier tot zes gram leucine inneemt. Het effect van die maaltijd op je spieren stijgt daardoor tot het niveau dat je zou verwachten van een maaltijd met hoogwaardige whey-eiwitten.

De onderzoekers slaagden er bij een experiment met ratten in om, dankzij suppletie met leucine, gluteneiwit uit tarwe net zoveel anabole werking te geven als hoogwaardig whey-eiwit.

Leucine is dus een uitkomst voor bodybuilders die ook veganist zijn. Die moeten dan wel even zoeken naar veganistische leucine. De meeste leucine op de markt is van dierlijke origine.

Sport & Fitness, april 2013.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.