Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 29-12-2019

Leptine gaat ons niet verlossen van de vetzuchtepidemie

De gemiddelde volwassen Nederlander wordt elk jaar vier ons zwaarder. Het lijkt niet veel, maar het is voldoende om een vetzuchtepidemie te veroorzaken. Volgens een Wageningse promovenda zal het eetlusthormoon leptine die aanstormende catastrofe niet helpen afwenden.

De gewichtstoename van de Nederlandse bevolking kent een aanzienlijke spreiding en het probleem zit hem uiteraard in de personen die kilo's per jaar aankomen. Tot een paar jaar terug hoopten onderzoekers dat ze daar iets aan konden doen als ze meer wisten over het eetlustremmende hormoon leptine. Vetcellen die door een overmaat aan calorieen groeien, geven het hormoon af, dat er op zijn beurt in de hersenen voor zorgt dat de eetlust vermindert.

Misschien, dachten de onderzoekers, neemt bij mensen die snel zwaar worden de aanmaak van leptine sneller af als de inname van calorieen afneemt. Ir Monica Mars kon voor die theorie geen bevestiging vinden. Een teruglopende aanmaak van het hormoon leptine zorgt er niet voor dat afslankers die stoppen met hun dieet weer snel dik worden.

De promovenda zette een groep mannelijke studenten op een dieet en onderzocht hun leptinespiegels. Toen ze de studenten ook vroeg om hun honger een cijfer te geven, ontdekte ze dat studenten meer hongergevoelens hadden naarmate hun leptinespiegel verder was gezakt.

Maar toen diezelfde groep studenten weer naar believen mocht eten, aten de extra hongerige studenten met de lagere leptinespiegels niet meer dan normaal. Ze werden dus niet zwaarder dan andere studenten. Ook op de langere termijn, ontdekte Mars, worden mensen met een lage leptinespiegel niet dikker dan mensen met een hoge spiegel.

Weekblad voor Wageningen UR, 23 september 2004.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.