Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 27-7-2019

Met langzaam voer zijn kuikens sneller panklaar

Slachtkuikens groeien sneller als ze moeilijk verteerbaar zetmeel krijgen dan met een dieet dat vooral uit makkelijk opneembaar zetmeel bestaat. Dat ontdekte dr Eddy Weurding tijdens zijn promotieonderzoek op het onderzoeksinstituut De Schothorst in Lelystad.

Sleutelfactor in het onverwachte effect is het hormoon insuline, denkt Weurding. Als het lichaam zetmeel verteert, stijgt de suikerspiegel. Daardoor neemt de aanmaak van insuline toe. Insuline loodst suikers en aminozuren de spiercellen in en bevordert zo de groei.

Waarschijnlijk maken kuikens die goed verteerbaar zetmeel krijgen hun grootste hoeveelheid insuline aan als de eiwitten nog niet zijn verteerd, en er dus nog geen aminozuren in het bloed aanwezig zijn. Krijgen kuikens langzaam verteerbaar zetmeel, dan vallen de insulinepiek en de hoge concentratie aminozuren wel samen.

Eddy Weurding promoveerde op 16 april aan Wageningen Universiteit bij prof. Martin Verstegen, hoogleraar diervoeding.

Weekblad voor Wageningen UR, 18 april 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.