Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-8-2019

Na modificatie is kaasbacterie Lactococcus lactis vier keer zo productief

Nederlandse kaasmakers gebruiken hem, net als fabrikanten van yoghurtachtige producten: Lactococcus lactis. De Wageningse microbioloog ir Ingeborg Boels versleutelde de genen van het organisme en maakte van de melkzuurbacterie een potentieel industrieel paradepaardje. De nieuwe bacterie werkt vier keer harder dan het origineel

"Lactococcus lactis zet suikers om in suikerketens", vertelt Boels. "Die geven veel zuivelproducten hun lobbige structuur. Japanse onderzoekers hebben verder ontdekt dat deze polysacchariden bij muizen de groei van tumoren verminderen en het cholesterolgehalte verlagen",

Daar komt bij dat ook andere voedingsfabrikanten interesse hebben in Boels' ijverige Lactococcus. "Makers van slasauzen kunnen hun producten met de suikerketens van de Lactococcus dikker van structuur maken", vertelt de onderzoeker. "Nu gebruiken ze daarvoor xanthaan, een suikerketen van een andere bacterie. Daar is niks mis mee, maar de bacterie die xanthaan maakt is gevaarlijk voor de mens, Lactococcus lactis niet. Door over te stappen op Lactococcus hoeven fabrikanten niet meer zo veel moeite te doen om de xanthaan-bacterie uit het eindproduct te houden."

Boels verhoogde de afgifte van suikerketens door wijzigingen in het erfelijk materiaal van Lactococcus lactis aan te brengen. Ze liet de genen die de bouwstenen voor het polysacharide aanmaken harder werken. Dat deed ze door de schakelaar die de bewuste genen aan- en uitzet, te vervangen door een betere, door zuivelinstituut Nizo ontwikkelde schakelaar.

"Hoewel we hierdoor acht keer zoveel bouwstenen konden aanmaken, ging de productie van polysacharide niet omhoog. Daarna verhoogden we de activiteit van de genen die de bouwstenen aan elkaar plakken tot een lange suikerketen. Daardoor kregen we uiteindelijk vier keer zoveel polysachariden."

Boels deed haar onderzoek bij het Wageningen Center of Food Sciences (WCFS) en Nizo Food Research. Ze benadrukt dat haar onderzoek bedoeld was om Lactococcus lactis beter te leren kennen. Of de gemodificeerde bacterien werkelijk door de industrie gebruikt gaan worden, is nog niet duidelijk.

Ir Ingeborg Boels promoveert op 11 oktober aan Wageningen Universiteit bij prof. Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie.

Weekblad voor Wageningen UR, 10 oktober 2002.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.