Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 8-5-2019

Kwart minder hartinfarcten dankzij vermindering transvetzuren

Nadat onderzoekers in de jaren tachtig hadden ontdekt dat ze gevaarlijk waren, verwerken fabrikanten ze zo min mogelijk in hun margarines en dressings. Maar in brood, snacks, koekjes en andere kant-en-klare voedingsmiddelen zitten ze nog steeds: transvetzuren. Transvetzuren geven voedingsmiddelen een steviger textuur - en verhogen de kans op een hartinfarct. Dat schrijft ir. Claudia Oomen, verbonden aan de sectie Humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit en aan RIVM, in The Lancet.

Oomen gebruikte gegevens die waren verzameld in de Zutphen-studie. Oomen keek daarbij naar het aandeel energie dat we uit transvetzuren halen. Uit de cijfers kon zij afleiden dat voor elke twee procent dat we onze energie uit transvetzuren halen, we vijfentwintig procent meer kans op een hartinfarct of angina pectoris hebben.

Doordat producenten van margarines en frituurvet nauwelijks nog transvetzuren gebruiken, is de kans dat we nu een infarct krijgen met 23 procent verminderd.

"In 1985 haalden we 4,3 procent van onze energie uit transvetzuren", vertelt Oomen. "In die tijd waren er nog margarines op de markt die wel voor vijftig procent uit transvetzuren bestonden. Dat waren margarines die roomboter moesten imiteren." Dat soort producten is inmiddels van de markt verdwenen. In de late jaren negentig was het aandeel van transvetzuren in onze voeding al verminderd tot 1,9 procent.

Transvetzuren zijn onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren zoals je die bijvoorbeeld vindt in olijfolie zijn juist goed voor de gezondheid. Het verschil zit erin dat transvetzuren een andere ruimtelijke structuur hebben. Die maakt dat ze de concentratie van het 'goede' HDL-cholesterol naar beneden jagen, en die van het 'slechte' LDL-cholesterol omhoog. Daardoor slibben bloedvaten makkelijker dicht. Hartinfarcten en angina pectoris ontstaan als dat gebeurt bij de vaten die de hartspier van zuurstof voorzien.

Weekblad voor Wageningen UR, 15 maart 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.