Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 23-9-2018

Kunststof, diervoeding en karton uit gras

De Europese import van soja, de belangrijkste eiwitbron in diervoeding, kan met maximaal dertig procent omlaag. Tenminste, als de technologie waar Edwin Keijsers van het instituut Food & Biobased Research aan werkt in de nabije toekomst succesvol wordt. Dan komen die eiwitten gewoon uit gras.

'Europese landbouwgronden produceren veel meer gras dan er wordt gebruikt', zegt Keijsers. 'In het project Green Biorefinery ontwikkelen we met Oostenrijkse partners een technologie die gras omzet in waardevolle tussenproducten.'

De wortels van Keijsers' project liggen in een onderzoeksproject van zetmeelgigant Avebe. Voor Avebe was gras een aantrekkelijke grondstof, omdat het bedrijf gras zou kunnen verwerken buiten het aardappelseizoen. Een decennium geleden leidde het project echter niet tot toepassingen, maar gaf het wel de aanzet tot een aantal kleinere Europese projecten waarin bedrijven waardevolle stoffen uit gras wilden produceren. Keijsers speelt daarin een coordinerende rol.

Duidelijk is inmiddels dat het project economisch alleen kans van slagen heeft als het de onderzoekers lukt om hoogwaardige tussenproducten uit het gras te winnen.

'In gras zitten suikers, die je kunt omzetten in biobrandstof of in grondstoffen voor kunststoffen', legt Keijsers uit. 'Ook bevat gras aminozuren die je kunt gebruiken in diervoeding. In theorie zou dat ook in menselijke voeding kunnen, maar er zijn dan nog wel juridische hobbels te nemen. De papier- en kartonindustrie kan de vezelfractie uit gras gebruiken voor de productie van bouwmaterialen of papier en karton, producenten van kunstmest kunnen de mineralen uit gras gebruiken, en vergisters kunnen tenslotte energie halen uit restfracties.'

Een Nederlandse proeffabriek produceert inmiddels grasvezels voor papier en karton en in Oostenrijk staat een proeffabriek die van gekuild gras melkzuur, aminozuren en biogas maakt. Het duurt nog minstens zo'n vijf jaar voor de eerste grasfabrieken operabel zijn, vermoedt Keijsers.

Kennis On Line, december 2010.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.