Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 9-8-2018

Robot met oog voor water

Wageningse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die komkommers kan plukken, mits de tuinder die op de juiste manier teelt. De volgende stap: een tomatenplukrobot. Voor in de tomatenkas.

Hij ziet eruit als een karretje met een arm. Hij rijdt door de kas, tussen de komkommerstruiken door, terwijl zijn camera het groen afzoekt naar rijpe komkommers. Ziet hij er een met de juiste afmetingen, dan pakt het grijphandje van de arm de komkommer vast. Een 'mesje' brandt de vrucht van de steel en schroeit het wondje meteen dicht. Als de arm de komkommer in een kist, achter op de kar, heeft gelegd vervolgt het karretje zijn weg door de kas.

Het karretje is een komkommerplukrobot. Hij is gemaakt door Wageningse ingenieurs van het Instituut voor Milieu- en Agritechniek (Imag), die er sinds 1997 aan hebben gewerkt. Als het aan de bouwers ligt, maakt de komkommerplukrobot een einde aan de hulp van middelbare scholieren, Polen en Tsjechen bij de komkommeroogst.

'In de glastuinbouw is arbeid nog steeds een enorme kostenpost', zegt projectleider dr. Eldert van Henten. 'Op een tuindersbedrijf gaat het om miljoenen. Volgens onze berekeningen wegen de besparingen op arbeid op tegen de prijs van de robot.' De robot is nog niet op de markt, maar Imag schat dat het apparaat enkele tonnen gaat kosten.

Ook Willem Kemmers van de landbouworganisatie LTO Nederland denkt dat de robot zijn geld kan terugverdienen. De technoloog verwacht dat tuinders interesse in het apparaat zullen hebben. 'We hebben in de tuinbouw een probleem met arbeid. We hebben een tekort aan handen.' De oplossing moet komen van automatisering, verwacht Kemmers. De robotisering zit al een paar jaar in de lucht. 'De Wageningers zijn niet de enigen die werken aan oogstrobots voor tuinders. Er wordt ook gewerkt aan een robot die aardbeien plukt. Maar dat is nog in een pril stadium.'

Dat geldt niet voor de komkommerplukrobot. Die is af. Alle belangrijke technologische problemen zijn opgelost. De ontwerpers hebben de robot bijvoorbeeld leren zien bij zowel daglicht als kunstlicht door achter de camera een flitslicht te monteren. De camera vangt de reflecties daarvan op, maar alleen in het infrarood.

'Water weerkaatst licht in het infrarood', zegt Van Henten. 'Komkommers weerkaatsen meer straling dan de rest van de plant omdat ze meer water bevatten.'

Een ander probleem dat de Wageningers hebben opgelost, is dat van de oog-handcoördinatie: de robot moet komkommers plukken zonder stengels van de plant te breken, en ze daarna nog netjes in een mand kunnen leggen ook. 'Buitenlands robotbouwers werken ook aan dit soort robots', aldus Van Henten. 'Maar niemand heeft die nog echt komkommers zien plukken. Er zijn alleen foto's, geen filmpjes. Ik geloof daarom dat we vooroplopen in de ontwikkeling.'

Er is echter een probleem. De robot doet het alleen als de komkommerkwekers een nieuw systeem gebruiken: het hogedraadteeltsysteem. Daarbij staan de planten niet meer kriskas door elkaar, maar worden ze door draden in het gareel gehouden. Er zijn nu in Nederland nog maar enkele kwekers die de methode gebruiken. 'Maar dat hoeft geen bezwaar te zijn', denkt Van Henten. 'Door onze robot wordt de draadmethode voor veel tuinders waarschijnlijk aantrekkelijk. Het is in de tuinbouw wel vaker gebeurd dat een technologische doorbraak nieuwe kweekmethoden aanlokkelijker maakte.'

De Wageningers zijn inmiddels op zoek naar fabrikanten die de robot verder ontwikkelen en hem leren om bijvoorbeeld ook aubergines, tomaten en courgettes te plukken. Zelf werken ze nu aan robots die niet alleen komkommers plukken, maar ook de plant onderhouden en bijvoorbeeld overtollige bladeren afknippen.

Bart van Tuijl, een collega van Van Henten, heeft al een prototype van zo'n onderhoudsrobot ontwikkeld. 'We noemen hem de Klimmer', zegt hij. 'Het is een kleine robot die in tomatenplanten klimt, bladeren afknipt en met sensoren meteen onderzoekt of de planten voldoende mest en water krijgt.'

In de planten zoekt de Klimmer ook naar rijpe tomaten. Als hij die vindt, brengt hij een eventuele plukrobot daarvan op de hoogte, die de vruchten vervolgens komt oogsten.

Volkskrant, 30 maart 2002.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.