Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-2-2020

Koffie verhoogt bloeddruk nauwelijks

Koffiedrinkers die zich zorgen maken over hun hart en bloedvaten kunnen opgelucht ademhalen. Het bloeddrukverhogende effect van koffie is nihil. Dat schrijven Wageningse onderzoekers in de Journal of Hypertension.

De Wageningers verzamelden zestien deugdelijke studies met koffie op mensen, veegden de resultaten bij elkaar en analyseerden die opnieuw. In die proeven hadden onderzoekers hun proefpersonen koffie of cafeine gegeven, de opwekkende stof in koffie.

Een kopje slappe koffie bevat enkele tientallen milligrammen cafeine, maar in kop sterke koffie kan de hoeveelheid oplopen tot boven de honderd milligram.

Driekwart liter koffie per dag verhoogde de systolische bloeddruk of bovendruk - de bloeddruk tijdens de hartslag - met 1,2 millimeter kwikdruk. De verhoging van de diastolische bloeddruk of onderdruk - de bloeddruk tussen twee hartslagen door - was 0,5 millimeter kwikdruk. 'Een klein effect', schrijven de onderzoekers.

Cafeine toegediend in pure vorm, had een groter effect. Een dosis van 410 milligram per dag, die je in theorie binnen zou kunnen krijgen als je driekwart liter koffie per dag drinkt, verhoogde de systolische en diastolische bloeddruk met respectievelijk 4,2 en 2,4 millimeter kwikdruk.

Misschien zitten er in koffie stoffen die het effect van cafeine afzwakken. 'Het zouden polyfenolen, kalium of magnesium kunnen zijn', vertelt begeleider dr Marianne Geleijnse. 'Maar misschien komt het doordat je je ontspant als je koffie gaat drinken. Die ontspanning is er natuurlijk niet als je cafeinepillen slikt.'

De onderzoekers keken ook naar het effect van koffie op de hartslag. Dat was te verwaarlozen.

Weekblad voor Wageningen UR, 21 april 2005.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.