Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 25-11-2019

Klep: wegreorganiseren wat niet in mode is, is zonde

Wageningen UR kan hoge ogen gooien op de internationale onderzoeksmarkt. Maar dan moet het groene kennisinstituut wel ophouden om stukken van zichzelf weg te knippen omdat die toevallig even uit de mode zijn. Dat zegt ir Leo Klep, landbouwjournalist, lokaal historicus en - in een vorig leven - gevreesd Wb-columnist.

"Technische kennis hebben ze in Oost Europa ook wel", zegt Klep. "Maar wat de Oost-Europeanen niet hebben is de Wageningse koppeling van onderzoek, voorlichting en onderwijs. Wageningen heeft integrale kennis, van fundamenteel chemisch onderzoek tot de technieken die je nodig hebt om twee miljoen Poolse boeren te bereiken."

Tenminste, dat had Wageningen. De sociologie, nodig om die voorlichtingspoot te laten functioneren, is gereduceerd, en delen klassieke landbouwkennis over onderwerpen als waterstromen en bemesting zijn verwaarloosd, aldus Klep.

En dan die reorganisaties. "Daar snijdt Wageningen zich mee in de vingers, hoor ik veel. Mensen zijn stomverbaasd als ze ineens een delegatie van die Wageningers voor zich krijgen, met mensen die onderdelen vertegenwoordigen waar ze nog nooit van gehoord hebben. Volstrekte verwarring. En als de Wageningers dan gaan uitleggen hoe de zaak nu in elkaar zit, wordt het er niet beter op."

Weekblad voor Wageningen UR, 13 mei 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.