Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 2-2-2019

'Kleine Hercules' werd mishandeld

Het Engelse TV-station Channel 4 heeft een onthutsende documentaire uitgezonden over misschien wel het meest gespierde kind aller tijden: Richard Sandrak, die ook wel The Little Hercules wordt genoemd. Volgens de documentaire was Sandrak het slachtoffer van stelselmatige mishandeling door zijn vader.

Sandrak, die nu twaalf jaar is, deed als kind gastoptredens op bodybuildingwedstrijden en trad op in TV-shows. De wereld was stomverbaasd over zijn afgetrainde lichaam inclusief wasbordje, en zijn kracht.

Sandrak trainde een paar uur per dag, volgde een striklt dieet en slikte een bgatterij aan supplementen. Artsen spraken hun afschuw uit over wat er met de jongen gebeurde. Richard had zo'n laag vetpercentage dat ze zich afvroegen of hij nog in de puberteit kon komen. Ook vroegen de artsen zich af hoe een kind van die leeftijd zoveel spieren kon vasthouden met zo'n laag vetpercentage. Ze vreesden dat de trainers van de jongen hem anabole steroïden toedienden.

Fans van Sandrak vonden dat het met die gevaren wel meeviel. De ouders van de jongen sprongen voorzichtiger met hem om dan de ouders die hun kinderen elke dag bij McDonalds lieten eten, vonden ze.

Uit de documentaire bleek dat Richard Sandrak het inmiddels wat rustiger aandeed. Hij trainde niet meer zoveel, had tijd voor zijn vrienden en liep niet meer continu rond met een vetpercentage van vier procent.

De oorzaak? De drijvende kracht achter het project Little Hercules zat achter tralies, aldus de documentaire. De vader van Richard Sandrak, de vechtinstructeur Pavel Sandrak, had zijn vrouw aangevallen en haar pols en neus gebroken. Richard belde de politie die zijn vader in hechtenis nam. Sindsdien leek zijn leven meer op dat van een normale jongen.

Sport & Fitness, januari 2005.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.