Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 1-10-2018

Kinderen eten minder contaminanten

Kinderen krijgen via hun voeding steeds minder stoffen binnen die daar beter niet in zouden kunnen zitten. Tot die conclusie komen Wageningse onderzoekers van RIKILT - Instituut voor de voedselveiligheid, TNO en RIVM in het rapport Trends in diet and exposure to chemicals in Dutch children. Maar dat is niet meteen goed nieuws, aldus Polly Boon van RIKILT.

'In dit rapport kijken we naar trends', zegt Boon. 'We combineren gegevens over de inname van voedingsmiddelen door kinderen onder de twaalf jaar met analyses van die voedingsmiddelen. Zo hebben we onderzocht of de inname afneemt van bestrijdingsmiddelen, acrylamide, nitraat, dioxines en enkele door schimmels aangemaakte mycotoxines.'

Doordat de voedingsindustrie productieprocessen heeft aangepast is de hoeveelheid van het verdachte acrylamide afgenomen. Wettelijke maatregelen hebben gezorgd voor minder dioxines, bestrijdingsmiddelen en schimmelgiffen in producten.

Wat die laatste categorie betreft, is Boon voorzichtig met conclusies. 'De inname daarvan varieert en is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden. Een natte zomer kan leiden tot een fors hogere inname van mycotoxines zoals DON en OT-A.'

In praktisch alle categorieen die Boon en haar collega's onderzochten neemt de blootstelling af. Dat klinkt alsof kinderen gezonder zijn gaan eten, maar helaas. 'Ook het consumptiepatroon verandert', zegt Boon. 'Kinderen krijgen bijvoorbeeld minder van het schimmelgif patuline binnen. Patuline zit vooral in verwerkte appelproducten, zoals appelmoes en -sap, en dat consumeren kinderen steeds minder. Daarnaast eten kinderen ook steeds minder fruit en groenten. De inname van nitraat en bestrijdingsmiddelen neemt daardoor af. Maar omdat groenten en fruit gezond zijn, is dat niet per se een gewenste ontwikkeling.'

Tijdens het onderzoek merkte Boon dat er over sommige stoffen onvoldoende informatie is om te voorspellen of kinderen er nu meer of minder via hun voeding van zullen binnenkrijgen, waaronder de schimmelgiffen HT2 en T2. 'Je moet bovendien ook naar de werkelijke inname kijken', zegt Boon. 'Een afnemende trend wil niet zeggen dat het niveau van inname veilig is. Ik zou graag meer over acrylamide willen weten, ook al neemt de hoeveelheid daarvan in levensmiddelen af. We weten eigenlijk niet bij welke inname die stof nog veilig is...'

Kennis On Line, september 2009.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.