Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 31-8-2019

Katan kritisch over voorstellen regelgeving gezondheidsclaims

"Dit is vragen om misbruik." Zo typeert de Wageningse voedingswetenschapper prof. Martijn Katan de Europese voorstellen om de gezondheidsclaims voor levensmiddelen te reguleren. Eurocommissaris voor gezondheid en consumentenbescherming David Byrne bracht die voorstellen begin februari nog eens onder de aandacht in een interview met de Financial Times. Byrne zei toen dat de EU met de nieuwe wet de consument wil beschermen.

"De manier waarop Byrne het voorstel presenteert is niet terecht", zegt Katan. Het voorstel houdt in dat fabrikanten van levensmiddelen vier soorten claims mogen maken, die varieren van zachte claims zoals 'rijk aan calcium', tot harde claims zoals 'dit product vermindert de kans op een hartinfarct'. Fabrikanten hoeven voor de zachte claims niet of nauwelijks bewijs te overleggen, voor de harde claims wel.

"Voor de consument zijn al die claims een pot nat", zegt Katan. "Die denkt bij een zachte claim: het gaat over calcium dus dat betekent dat je minder gauw een been breekt. Als de beleidsmakers van de EU werkelijk het consumentenbelang zo hoog in het vaandel hebben, waarom stellen ze dan zo'n grabbelton van claims voor?"

Weekblad voor Wageningen UR, 13 februari 2003.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.