Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-10-2019

Het karakter van een varken zegt niets over zijn immuunsysteem

Sinds ze hebben geleerd hoe ze het karakter van varkens kunnen meten, proberen Wageningse dieronderzoekers uit dat karakter zoveel mogelijk te voorspellen over het gedrag en de gezondheid van die dieren. Dat gaat ze prima af. Maar niet als het gaat over het immuunsysteem van varkens.

"Wat een big doet als je het op zijn rug legt, zegt iets over hoe het dier omgaat met stress", vertelt dr Nicoline Geverink van Wageningen Universiteit. "Sommige biggen worstelen uit alle macht om overeind te komen, terwijl andere biggen juist volkomen passief blijven. Aan de hand van die reactie kun je van sommige dieren zeggen dat ze high resisting of juist low resisting zijn."

Uit onderzoek naar ratten en muizen is inmiddels bekend dat high resisting-dieren goed presteren in een voorspelbare omgeving. In een omgeving die snel verandert hebben daarentegen low resisting-dieren de beste overlevingskansen.

Geverink publiceerde in Physiology & Behavior deze maand een onderzoek naar het effect van het varkenskarakter op het immuunsysteem. Ze injecteerde low- en high resisting-varkens met een stof die het lichaam herkent als een indringer, en bepaalde hoeveel immuuncellen vervolgens uitrukten om de indringers onschadelijk te maken. Daarbij zorgde ze ervoor dat de helft van de dieren in een groep rondliep, en de andere helft in voerligboxen van zijn soortgenoten was geisoleerd.

De manier waarop de dieren werden gehouden had geen enkel effect - en het karakter van de varkens ook niet.

"We hebben de proeven gedaan tijdens stabiele omstandigheden", denkt Geverink hardop. "Misschien hadden we meer verschillen gezien als we de omstandigheden van transport of zo hadden nagebootst."

Ze voegt daaraan toe dat in onderzoek naar andere parameters wel verschillen duidelijk zijn geworden. "High resisting-dieren gedragen zich vaker abnormaal als ze geen contact hebben met soortgenoten", zegt ze. "Ze kauwen bijvoorbeeld vaker op hun kettingen."

Het onderzoek naar het varkenskarakter - eigenlijk: de coping strategy van varkens - dient twee doelen, zegt Geverink. "Je kunt kijken met welk varkenstype een boer beter af is. Dat zou op het eerste gezicht misschien het low resisting-varken zijn, omdat dat minder voer nodig heeft. En we kunnen nu ook preciezer kijken naar het effect van de omgeving op varkens, waardoor we leren hoe we de situatie van varkens kunnen verbeteren."

Weekblad voor Wageningen UR, 29 januari 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.