Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 29-10-2018

Nog even wachten op kankermedicijn uit koraal

Het is weer eens wat anders dan schimmels of bacterien. Een Wageningse promovendus heeft koraal in een bioreactor gestopt, met de bedoeling daar vervolgens nuttige stoffen uit te halen. Die zouden kunnen worden toegepast in kankermedicijnen of zonnebrandcreme. Alleen groeit de koraal nog veel te traag.

'We hopen dat het mogelijk is om losse koraalcellen op te kweken. Dan zou dit kans van slagen kunnen hebben', zegt dr. Rik Beeftink van de Wageningse sectie Proceskunde, copromotor van promovendus Mohammad Kazem Khalesi.

Koraal is een benthisch organisme, legt hij uit. 'Dat betekent dat het zich niet kan bewegen. Het kan niet weg als het wordt aangevallen. Om zich toch te verdedigen is koraal afhankelijk van giftige stoffen. Die zijn interessant voor de farmaceutische industrie, bijvoorbeeld als kankermedicijn.'

Daarom is er interesse voor een technologie waarmee je koraal in een bioreactor kunt laten groeien. Khalesi onderzocht of hij dat met Sinularia flexibilis voor elkaar kreeg. Deze koraalsoort maakt onder meer mycosporineachtige aminozuren, die interessant zijn voor makers van zonnebrandcreme. Sinularia flexibilis, die groeit in ondiep water, gebruikt de stof om zich te beschermen tegen intensief zonlicht.

Khalesi slaagde erin om de groeisnelheid van de koraalcellen ongeveer met een factor twee te verhogen. Toch vraagt Beeftink zich af of het onderzoekers zal lukken om koraal op korte termijn succesvol in bioreactoren op te kweken. 'Koraal groeit langzaam. Khalesi was soms drie maanden met een enkele proef bezig. Dat zegt al genoeg.'

Mohammad Kazem Khalesi promoveerde op 28 april bij prof. Rene Wijffels, hoogleraar Bioprocestechnologie.

Resource, 15 mei 2008.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.