Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 30-8-2018

Kanker door vlees?

Cholesterolverhogende verzadigde vetten, kankerverwekkend organisch ijzer, bakranden vol giftige heterocyclische amines en nou dit weer. Amerikaanse wetenschappers hebben in rundvlees een suikermolecuul gevonden dat mensen alleen aanmaken als ze kanker hebben. Door die stof verhoogt vlees de kans op kanker, denken ze. Moet ik nou stoppen met vlees eten?

Dr Sander Kersten, afdeling Humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit

"Niet zo snel, niet zo snel. Even het PDF-je openmaken.

Ha kijk.

Ditt onderzoek is gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Meestal korten we dat af met PNAS. PNAS heeft een goede reputatie, maar er staan ook wel eens rare stukken in. Meestal zijn ze peer reviewed, maar de leden van de Academy hebben het recht de stukken te submitten waarna er verder niemand meer naar kijkt.

Ha, hij is open. Dit stuk is trouwens gereviewed, zie ik. Dat is een goed teken.

Even kijken wat ze gedaan hebben. Het gaat om een suiker dat Neu5Gc heet. Mensen zijn niet in staat om Neu5Gc te maken. Dieren maken de verbinding wel aan, en via dierlijke eiwitten krijgen we dat Neu5Gc dus binnen. In tumoren, staat hier in de introductie, hebben onderzoekers echter hoge concentraties van die verbinding gevonden.

Goed. Dat is dus bekend.

Maar wat hebben de Amerikanen gedaan? Ze hebben bepaald in welke dierlijke producten dat Neu5Gc zit. Het hoogste scoort rood vlees. Aha. Dat is interessant, want er zijn inderdaad wel eens verbanden gevonden tussen een hoge inname van rood vlees en darmkanker. Maar een bewijs is zo'n verband niet.

Ze hebben zichzelf een flinke hoeveelheid van die suikerverbinding toegediend, ongeveer wat je vindt in anderhalf dozijn biefstukken, en gekeken wat er gebeurde. Ze voelden zich niet ziek, maar ze ontdekten wel dat het lichaam iets met Neu5Gc 'doet'. Ze vonden metabolieten van Neu5Gc in hun urine. Ook dat is nog geen bewijs.

O, kijk. Hier doen ze verslag van proeven met menselijke darmcellen.

Voegden ze het Neu5Gc toe aan een medium, dan namen die cellen de stof op. Maar wat voor cellen waren dat? Zijn dat primaire kankercellen? Even opzoeken.

Nee, het zijn gewone darmcellen. Cellen nemen het lichaamsvreemde suiker dus op en incorporeren het. Interessant, maar nog steeds geen bewijs.

De onderzoekers zelf leggen in hun bespreking inderdaad een verband met kanker en vlees. Door veel vlees te eten, denken ze, hoopt het suiker zich op in je lichaam, en daardoor neemt de kans op kanker misschien toe. Maar dat is dus een theorie. Meer niet.

Ik heb wel waardering voor dit soort onderzoek. Goed, het past niet in de Nederlandse wetenschappelijke cultuur, waar we alles minutieus willen uitzoeken voordat we iets naar buiten brengen. Maar zeker in Amerika heb je groepen die er anders over denken. En het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de bewuste wetenschappers dan achteraf moeten bekennen dat er helemaal niets van hun denkbeelden klopte. Dat is het risico.

Maar is dat erg? Als er niemand is die zulke ideeen opschrijft komen we geen stap verder. Dan komen we er nooit achter hoe de zaak in elkaar zit."

Weekblad voor Wageningen UR, 16 oktober 2003.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.