Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 24-4-2019

Junkfood voor varkens

Vleesvarkens groeien sneller als hun voer voor vijftien procent uit patat bestaat. Nou kennen wij nog wel meer organismen waarbij dat het geval is, maar de agro scientists uit Wooster, Ohio zijn oprecht verbaasd over hun ontdekking.

Sinds 1995 doet het Agricultural Technical Institute, een onderdeel van de agrarische universiteit van Ohio, proeven met de goudgele groeibevorderaar. Wat het anabool effect van de patat veroorzaakt is nog onbekend, maar de scherpzinnige Amerikanen vermoeden dat het wel eens te maken zou kunnen hebben de hoge calorische waarde van het betreffende product.

Een gedurfde theorie, die de veevoederscene ongetwijfeld zal doen schudden op zijn grondvesten, dachten wij. Toch blijft dr. ir. Thomas van der Poel van de leerstoelgroep Diervoeding van Wageningen Universiteit er opmerkelijk rustig onder. "Het is in de veevoederindustrie niet ongewoon om afval van de voedingsindustrie te gebruiken", zet hij de doorbraak in perspectief. "Dan moet je vooral denken aan ingezakte taarten en mislukte pizza's en zo."

Soms komen die stromen direct bij de varkenshouders terecht. Het onderzoek zou wel eens betrekking kunnen hebben op mislukt patat, dat de fabriek niet meer aan mensen kan verkopen.

Of zouden ze in Wooster experimenteren met junkfood dat speciaal is geproduceerd voor varkens? In Amerika kan alles.

Weekblad voor Wageningen UR, 1 februari 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.