Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 2-2-2019

Jong bloed maakt oude spieren sterker

De verzwakte spieren van oude muizen bloeien weer helemaal op als de dieren een transfusie met bloed van jonge muizen krijgen. Tot die bizarre ontdekking kwamen fysiologen van de Amerikaanse Stanford University. De anabole werking van jong bloed heeft iets te maken met een pas ontdekt en spieropbouwend eiwit dat de Amerikanen Delta noemen.

Spieren maken Delta aan als ze zijn beschadigd, en pas daarna ze spieren zich of groeien ze. Naarmate dieren - en waarschijnlijk ook mensen - ouder worden, neemt de aanmaak van Delta na beschadiging echter af. Bij heel oude dieren ligt die zelfs volkomen stil. Maar niet als die oude dieren een transfusie met bloed van jonge dieren krijgen.

Kennelijk zijn er voor het vrijkomen van Delta allerlei groeifactoren nodig die niet meer in het bloed van oude dieren zitten, maar wel in het bloed van jonge dieren.

Sport & Fitness, mei 2005.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.