Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 29-6-2020

De Master Blaster is niet meer

De man die miljoenen wereldbewoners - en reken jezelf daar maar bij - in contact heeft gebracht met bodybuilding en krachttraining is overleden. Op 23 maart stierf Joe Weider aan een hartstilstand in zijn woning in Los Angeles op 93-jarige leeftijd. Al enkele dagen voor zijn dood circuleerde in de bodybuildingscene het gerucht dat Weider in coma was geraakt.

Joe Weider was, samen met zijn broer Ben, gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw, de meest aanwezige ondernemer in de bodybuilding. Zijn bond, de IFBB, organiseerde de wedstrijden die de meeste publiciteit genereerden. Zijn tijdschriften, zoals Muscle & Fitness, bereikten wereldwijd tientallen miljoenen lezers.

De inspanningen van Weider legden het fundament voor de take-off van de fitnessrage in de jaren tachtig. Dat er nu in praktisch in elke stad minstens een fitnesscentrum of krachthonk aanwezig is, is te danken aan Joe Weider.

Joe Weider was geen vernieuwer of bedenker, maar wel een getalenteerde popularisator met een feilloos gevoel voor de markt, die nauwgezet in de gaten hield wat er in zijn sport gebeurde. Hij nam zelfs de moeite om nummers van het Nederlandse Sport & Fitness te laten vertalen, omdat hij wilde weten wat S&F-schrijvers als Peter van der Zon hadden te melden. Ideeen waarvan hij aanvoelde dat ze commercieel interessant waren, vereenvoudigde en populariseerde hij, en introduceerde ze daarna - meestal met succes.

Joe Weider, die zichzelf in zijn magazines ook wel eens Master-Blaster liet noemen, trainde zelf ook. In 1951 eindigde hij als vijfde in Tall-klasse van de Mister Universe. Toen in 1989 een verslaggever van de New York Times Weider interviewde in zijn sportschool maakte de fitnessmogul sets met negentig kilo op de bank, en squatte hij met 120 kilo. Weider was toen 67 jaar.

Sport & Fitness, mei 2013.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.