Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-1-2020

Jean-Francois Hocquette | Fat Meat, Fat People?

Als onderzoekers er in slagen om spiervlees van runderen een beetje vetter te maken, dan zou rundvlees daardoor een stuk beter gaan smaken. Dat zei de Franse veterinaire onderzoeker Jean-Francois Hocquette deze dinsdag tijdens de Zodiaclezing, die Hocquette Fat Meat, Fat People? had genoemd. Volgens de Fransman vetter rundvlees niet ongezond.

Hocquette is gespecialiseerd in de manier waarop spieren omgaan met vetten. Toen hij nog humane studies verrichtte, ontdekte hij bijvoorbeeld dat de spieren van ouderen nog net zo goed vet kunnen verbranden als de spieren van jongeren. Dat ouderen sneller dik worden dan jongeren komt dan ook omdat ouderen minder bewegen, aldus Hocquette, niet doordat hun stofwisseling verandert.

De laatste jaren werkt Hocquette als onderzoeksleider van het Franse instituut Inra aan technieken om de spieren van runderen meer vet te laten opslaan. Met genomicstechnologie ontwikkelt hij voeder- en fokstrategieen die het vetpercentage van rundvlees verhogen.

'Meer en grotere vetcellen in spiervlees verbeteren de textuur en de smaak van het product', aldus Hocquette, die heeft ontdekt dat vooral erfelijkheid het aantal vetcellen in rundvlees bepaalt. Op de tweede plaats komt voeding. Koeien die granen of mais krijgen in plaats van gras worden dikker.

Hocquette denkt niet dat een nieuwe generatie vetter rundvlees gevaar oplevert voor de volksgezondheid, ook al worden steeds meer mensen zwaarder dan goed voor ze is.

'Het spiervlees van runderen bestaat maar voor enkele procenten uit vet', zegt hij. 'Slechts vijf procent van het vet dat de gemiddelde Fransman binnenkrijgt komt van vlees. Zeventig procent van de vetten die de Fransman binnenkrijgt komt uit kant-en-klare levensmiddelen, waarvan consumenten niet meer kunnen zien hoeveel vet ze bevatten.'

Weekblad voor Wageningen UR, 3 februari 2005.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.